o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
ESO
|

Biszkopt, który nigdy nie opada. Bez proszku do pieczenia

38
Podziel się

Biszkopt to podstawa do pysznych tortów i wielu ciast. Aby biszkopt wyszedł wyrośnięty i lekki wcale nie musisz dodawać do niego proszku do pieczenia. Oto sposób na idealny klasyczny biszkopt, który nigdy nie opada.

Biszkopt, który nigdy nie opada. Bez proszku do pieczenia
Biszkopt bez proszku do pieczenia. (Pixabay)
bEqsIvyZ

Klasyczny biszkopt przyrządza się zaledwie z 4 składników. Dokładne ubicie białek i delikatne wymieszanie ich z mąką sprawi, że ciasto będzie puszyste i wyrośnięte. Jest również sprawdzony sposób na to, by biszkopt nie opadł. Należy po upieczeniu rzucić ciastem z tortownicą o podłogę, dzięki temu z ciasta uwolnią się pęcherzyki powietrza i biszkopt nie opadnie.

Przepis na biszkopt rzucany. Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
bEqsIvzb

Przepis na biszkopt rzucany. Wykonanie:

  • jaja powinny być w temperaturze pokojowej
  • w misce wymieszaj ze sobą obie mąki
  • oddziel żółtka od białek
  • białka ubijaj w wysokim naczyniu, kiedy będą już sztywne dodawaj po 1 łyżce cukru
  • dodaj żółtka i nadal miksuj całość jeszcze przez kilka minut
  • zmniejsz obroty do minimum lub użyj szpatułki, dodaj mąkę i mieszaj masę delikatnie do połączenia się składników
  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez ok. 30-35 minut
  • po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuść na podłogę ciasto (z ok. 40 cm wysokości, możesz podłożyć koc)
  • biszkopt studź w temperaturze pokojowej
bEqsIvzh
Zobacz także: Niezawodny przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Przygotujesz je w 5 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEqsIvzC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(38)
Babi
2 miesiące temu
Biszkopt powinien opaść ,to znaczy że ciasto jest pulchne ,a nie zbite.
Goba
2 miesiące temu
Od ponad dziesięciu lat robię biszkopt w ten sposób i rzeczywiście zawsze wychodzi. A nie jestem jakimś specjalistą od pieczenia. Jak kiedyś zrobiłam ciasto marchewkowe to wyjęłam mniejsze niż włożyłam do piekarnika. Także polecam przepis.
Dziadzia
2 miesiące temu
A mi na starość niestety opada i trzeba proszek przyjąć żeby roslo
bEqsIvzD
Ja inaczej
2 miesiące temu
Ja ubijam całe jajka z cukrem do białości i nigdy nie opada. Ale po upieczeniu nie otwieram w ogóle piekarnika, bo różnica temperatur powoduje opadnięcie. Boki wykładam papierem bo inaczej śmierdzi blachą.
Balbina
2 miesiące temu
A mój biszkopt zawsze wychodzi daje tyle mąki , cukru ile jajek i zawsze jest ok pozdrawiam
Olusia
2 miesiące temu
Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Trzeba ubić białka na sztywno, cierpliwie i długo. Nie przerywając ubijania dodawać pomalutku cukier i bić dalej, aż cukier się rozpuści. Połysk będzie widoczny, dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Powstanie błyszcząca sztywna masa. Wyłączyć ubijanie, albo dać na najmniejsze obroty, dodawać przesiane mąki pomaleńku. Wylać do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 40 do 50 min. Zależy od piecyka. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, rzucić na podłogę i ewentualnie odkroić ostrym nożem od boków tortownicy. Poczekać aż całkowicie ostygnie i gotowe.
Kamila
2 miesiące temu
Taaa, nigdy nie opada! Wystarczy moja obecność i spojrzenie na piekarnik i nie ma bata, będzie zakalec! Słyszałam już od niejednej po moim ostrzeżeniu, że to ciasto zawsze się udaje 🤣🤣🤣 Nie przy mnie! No i był zakalec. Miałam również okazję wejść na halę produkcyjną cukierni 😁 wszystko co było w piecach klapło.
Ewel
2 miesiące temu
Piekę orzechowe biszkopty, kakaowe, zwykle i nigdy nie pomyslalam by dodać proszek. No to cud że wychodzą. :D
Gościówa
2 miesiące temu
Jaja świeże, ale schłodzone np. w lodówce w jej górnej części. Na dużą brytfanne tak z 8, najlepiej od własnych kur. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy do tzw. miękkich szczytów z odrobiną soli. Dosypujemy po łyżce cukru na jajko. Ubijamy do gęstości sztywnej piany tak, że odwrócone "do góry nogami" nie wypada z miski. Jeśli ubijamy ręcznie, to w 1 stronę, więc jeśli zaczniemy ubijać prawą ręką ubijamy cały czas prawą, ale można miskę obracać. Ćwiczymy przy tym bicepsy. Przy mikserze bicepsy ćwiczymy później w siłowni. Wlewamy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy po łyżce przesianej mąki tortowej. Wylewamy do brytfanny. Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do minimum 150 stopni C góra-dół. Powoli zwiększamy temperaturę do 180 stopni C. Pieczemy do wyrośnięcia i zrumienienia tj. ok. 30 minut. Po upieczeniu rzucamy całą brytfanna o stół/blat z wysokości ok. pół metra. Rzucamy tylko raz. Sami robimy za dziewkę kuchenną. Przy dekoracji za cukiernika. Przy serwowaniu za panią domu, a przy zjadaniu za łasucha.
Ania
2 miesiące temu
Kochani wypróbuj mojego przepisu. Na 100% wyjdzie bez, danych ceregieli😀 oto produkty. 5 jaj, 3/4szklanki mąki przennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej. 1szklanka cukru i 1i1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i uwaga 3 łyżki wody... Ubijamy białka na sztywno, po troszeczku dodajemy cukier i żółtka i nadal trzepiemy jeśli już cukier i żółtka wszystkie wyjejesz stopniowo dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczana proszek do pieczenia i na koniec 3 łyżki wody. Biszkopt będzie pełna blacha. Oczywiście po wyjęciu z piekarnika rzucamy blachę z ciastem o podloge. Jedna uwaga nie smarujemy boków blachy tylko sam spod czyli tylko dno blachy. Na milion % ciasto nigdy nie upadnie. Piec tylko 25,30minut w temp. 160C. Kiedy ciasto wystygnie ubić śmietany 0,5 litra na koniec do ubitej śmietany rozpuścić półtorej łyżki zelatyny. Wlać do ubitej śmietany. Na śmietanie ułożyć truskawki i zalać galaretka truskawkowa. PYCHOTKA. Moja rodzina uwielbia taki deserek.. Aha zanim polizycie śmietanę koniecznie trzeba nasaczyc biszkopt. 1 łyżka spirytus, 3 łyżki wody i 3 łyżki soku z cytryny. Niebo w gębie. 😀
Wioletta
2 miesiące temu
Upieklam biszkopt zrzuciłam na podłogę i biszkopt po paru minutach opat kłamstwa piszecie
23121949
2 miesiące temu
Gupol
Ewka 55
2 miesiące temu
Super 🤗 krok po kroku, nie tylko wizualnie a zarazem fonetycznie, a miarka na szklanki bardzo praktyczne! Nie kazdy ma akurat wage 😉 👏
bEqsIvzv
Iwa
2 miesiące temu
Coś z tą radą jest nie do końca prawda... bo mój biszkopt opada w trakcie pieczenie,a nie po🤔
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić