Biszkopt, który nigdy nie opada. Bez proszku do pieczenia
Biszkopt to podstawa do pysznych tortów i wielu ciast. Aby biszkopt wyszedł wyrośnięty i lekki wcale nie musisz dodawać do niego proszku do pieczenia. Oto sposób na idealny klasyczny biszkopt, który nigdy nie opada.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Klasyczny przepis kulinarny na biszkopt składa się zaledwie z 4 składników. Dokładne ubicie białek i delikatne wymieszanie ich z mąką sprawi, że ciasto będzie puszyste i wyrośnięte. Jest również sprawdzony sposób na to, by biszkopt nie opadł. Należy po upieczeniu rzucić ciastem z tortownicą o podłogę, dzięki temu z ciasta uwolnią się pęcherzyki powietrza i biszkopt nie opadnie.
Czytaj także: Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Łatwy i szybki deser
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Przepis na biszkopt rzucany. Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Przepis na biszkopt rzucany. Wykonanie:
- jaja powinny być w temperaturze pokojowej
- w misce wymieszaj ze sobą obie mąki
- oddziel żółtka od białek
- białka ubijaj w wysokim naczyniu, kiedy będą już sztywne dodawaj po 1 łyżce cukru
- dodaj żółtka i nadal miksuj całość jeszcze przez kilka minut
- zmniejsz obroty do minimum lub użyj szpatułki, dodaj mąkę i mieszaj masę delikatnie do połączenia się składników
- tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
- biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez ok. 30-35 minut
- po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuść na podłogę ciasto (z ok. 40 cm wysokości, możesz podłożyć koc)
- biszkopt studź w temperaturze pokojowej
Źródło artykułu: o2pl