aktualizacja 

Biszkopt, który nigdy nie opada. Bez proszku do pieczenia

88

Biszkopt to podstawa do pysznych tortów i wielu ciast. Aby biszkopt wyszedł wyrośnięty i lekki wcale nie musisz dodawać do niego proszku do pieczenia. Oto sposób na idealny klasyczny biszkopt, który nigdy nie opada.

Biszkopt, który nigdy nie opada. Bez proszku do pieczenia
Biszkopt bez proszku do pieczenia. (Pixabay)

Klasyczny przepis kulinarny na biszkopt składa się zaledwie z 4 składników. Dokładne ubicie białek i delikatne wymieszanie ich z mąką sprawi, że ciasto będzie puszyste i wyrośnięte. Jest również sprawdzony sposób na to, by biszkopt nie opadł. Należy po upieczeniu rzucić ciastem z tortownicą o podłogę, dzięki temu z ciasta uwolnią się pęcherzyki powietrza i biszkopt nie opadnie.

Przepis na biszkopt rzucany. Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przepis na biszkopt rzucany. Wykonanie:

  • jaja powinny być w temperaturze pokojowej
  • w misce wymieszaj ze sobą obie mąki
  • oddziel żółtka od białek
  • białka ubijaj w wysokim naczyniu, kiedy będą już sztywne dodawaj po 1 łyżce cukru
  • dodaj żółtka i nadal miksuj całość jeszcze przez kilka minut
  • zmniejsz obroty do minimum lub użyj szpatułki, dodaj mąkę i mieszaj masę delikatnie do połączenia się składników
  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez ok. 30-35 minut
  • po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuść na podłogę ciasto (z ok. 40 cm wysokości, możesz podłożyć koc)
  • biszkopt studź w temperaturze pokojowej
Zobacz także: Niezawodny przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Przygotujesz je w 5 minut
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić