Angelika Karpińska| 
aktualizacja 

Przepis na domowe kluski śląskie

0

Kluski śląskie to tradycyjna potrawa wywodząca się ze Śląska, która cieszy się dużą popularnością w całej Polsce. Kluski śląskie są bardzo proste do przygotowania.

Przepis na domowe kluski śląskie
Kluski śląskie to tradycyjna polska potrawa (Pixabay)

Kluski śląskie zazwyczaj podajemy zamiast ziemniaków. Najlepiej smakują polane sosem lub masłem z dodatkiem podsmażonej cebulki albo boczku. Zajadają się nimi nie tylko mieszkańcy Śląska, ale także innych regionów Polski.

Przepis na kluski śląskie. Potrzebne składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Czytaj także: Przepis na gołąbki bez zawijania. Pomysł na szybki obiad

Przepis na kluski śląskie. Sposób przygotowania

  • Obierz i ugotuj ziemniaki
  • Po ugotowaniu przeciśnij je przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa
  • Włóż masę z ziemniaków do miski i podziel ją na cztery równe części
  • Odłóż jedną część masy i wsyp w jej miejsce mąkę ziemniaczaną
  • Dodaj odjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków
  • Dodaj szczyptę soli i jajko (opcjonalnie)
  • Wymieszaj wszystkie składniki i całość dokładnie zagnieć
  • Uformuj z masy kulki i zrób w nich dziurki
  • Po uformowaniu wrzuć kluski do gorącej wody
  • Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty

Czytaj także: Przepis na frytki belgijskie. Idealna przekąska z 3 składników

Zobacz także: Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić