Przepis na gołąbki bez zawijania. Pomysł na szybki obiad
Gołąbki bez kapusty to świetna alternatywa dla osób, które nie mają za dużo czasu na gotowanie. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, oszukane gołąbki sprawdzą się idealnie.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Do zrobienia "oszukanych" gołąbków nie potrzebujesz wielu składników. Samo wykonanie tego pysznego dania nie zajmie ci również wiele czasu.
"Oszukane" gołąbki robi się niemal identycznie, jak te z kapustą. Są równie smaczne i sycące i z pewnością świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.
Przepis na gołąbki bez zawijania. Potrzebne składniki:
Gołąbki:
- 600 g mielonego mięsa (może być drobiowe)
- ok. 100 g suchego ryżu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1/2 niewielkiej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 400 g przecieru lub puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Czytaj także: Przepis na stripsy z kurczaka. Smakują lepiej niż w KFC i są zdrowsze
Przepis na gołąbki bez zawijania. Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj al dente
- Cebulę podsmaż na oleju i posiekaj drobno kapustę
- Po ugotowaniu ryżu pozwól mu trochę ostygnąć
- Do miski wbij jajko, wrzuć podsmażoną cebulę, kapustę, mięso mielone
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce
- Łyżką nabieraj farsz i formuj gołąbki
- Piecz na dobrze rozgrzanej patelni. Usmaż gołąbki z obu stron
- Przygotuj żaroodporne naczynie i włóż do niego gołąbki
- Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej, dodaj przecier pomidorowy
- Wlej szklankę bulionu warzywnego i dodaj wszystkie przyprawy
- Duś pod przykryciem 10 minut
- Takim sosem zalej gołąbki w naczyniu żaroodpornym
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Piecz gołąbki przez 40 minut
I gotowe. Gołąbki możesz podawać z ziemniakami.
Zobacz także: Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka
Źródło artykułu: o2pl