o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Karolina Woźniak
|

Przepis na frytki belgijskie. Idealna przekąska z 3 składników

13
Podziel się

Frytki belgijskie są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepis na nie jest szalenie prosty, dlatego z pewnością poradzisz sobie z ich przygotowaniem.

Przepis na frytki belgijskie. Idealna przekąska z 3 składników
Frytki po belgijsku to świetny pomysł na słoną przekąskę. (YouTube, Smaczne-Przepisy.TV)
bDyFMwHV

Frytki belgijskie to idealny pomysł na przekąskę lub dodatek do dań. Nie potrzebujesz wielu składników do ich wykonania i chyba każdy znajdzie je w swojej kuchni. Sekretem pysznych frytek belgijskich jest ich dwukrotne smażenie.

Przepis na frytki belgijskie. Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2,5 litra oleju
  • sól
bDyFMwHX

Przepis na frytki belgijskie. Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki i włóż je do garnka z zimną wodą
  • Pokrój ziemniaki na kształt łódki lub w słupki (najlepiej, żeby miały ok. 1,5 cm grubości)
  • Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury 130-140 stopni Celsjusza
  • Frytki najlepiej smażyć partiami. Zbyt duża liczba frytek w jednej partii to jeden z najczęstszych błędów
  • Kiedy olej będzie już rozgrzany do odpowiedniej temperatury, wrzuć pierwszą partię frytek
  • Smaż ok. 8-10 minut
  • Przełóż frytki do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Po ok. 20 minutach ponownie wrzuć frytki do oleju i smaż ok. 2 minuty

I gotowe! Belgijskie frytki można podawać z majonezem lub tzatzikami.

bDyFMwId

Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

bDyFMwIy
KOMENTARZE
(13)
florius
7 miesięcy temu
No to małe sprostowanie. Po pokrojeniu płucze się je w wodzie z cukrem co zamyka pory ziemniaków. Pierwsze smażenie na 170 stopni, drugie na 190 stopni. Pozdrawiam z Belgii
Mac19
7 miesięcy temu
autorzy artykułu zapomniałeś o najważniejszej kwestii do tego jest potrzebna też specjalna belgijska odmiana ziemniaka specjalna do frytek niestety nie ma takich dostępnej w Polsce....niestety odpowiedni gatunek ziemniaka jest 50% sukcesu
Petern
7 miesięcy temu
Widziałem kiedyś frytkę , nic specjalnego .
bDyFMwIz
jkk
7 miesięcy temu
Czy ten geniusz zechciałby wytłumaczyć w jakim celu odsączać ręcznikiem papierowym tłuszcz z ziemniaków które będą jeszcze smażone
fryters
7 miesięcy temu
nie podano czwartego, acz kluczowego składnika... to garnek!!!!! ale ciiii....
Najnowsze komentarze (13)
Beksa
7 miesięcy temu
Ja robie frytki na oliwie czosnek i chilli, zdrowiej ;) A najlepiej to jeszcze z batatów.
robocop56
7 miesięcy temu
Oryginalne frytki belgijskie na samym poczatku sie gotuje ok.5 min.Po tej czynnosci wyciaga sie je z wrzatku i studzi oraz suszy .Smazy sie na dwa razy.No i najwazniejsz skladnik specjalny gatunek ziemniakow na te frytki.Smacznego:)
jkk
7 miesięcy temu
Czy ten geniusz zechciałby wytłumaczyć w jakim celu odsączać ręcznikiem papierowym tłuszcz z ziemniaków które będą jeszcze smażone
Gruby Jacuś
7 miesięcy temu
Łooo... Frytaski ... Ohm nohm nom :D
Gruby Jacuś
7 miesięcy temu
Łoooo, frytaski... Ohm nohm nom :D
bebok
7 miesięcy temu
frytki belgijskie, to chyba takie upieczone prawie na czarno ;-)... nie! to po francusku... a zresztą sam już nie wiem...
fryters
7 miesięcy temu
nie podano czwartego, acz kluczowego składnika... to garnek!!!!! ale ciiii....
Mis
7 miesięcy temu
Frytki belgijskie robi sie ze specjalnej odmiany ziemniaka i smaży sie na końskim smalcu. To cała tajemnica frytek belgijskich.Inne to po prostu frytki. Kocham konie,wiec belgijskich frytek unikam.
bDyFMwIr
Maciek
7 miesięcy temu
Pracuje jako przedstawiciel handlowy i dwóch największych producentów nam mówi że frytka belgijska to frytka z ziemniaka z Belgii a każda dobra frytka ma być miękka w środku a chrupiąca na zewnątrz. Całe życie żyje w kłamstwie?
brednie
7 miesięcy temu
Frytki belgijskie nie są smażone na oleju! I właśnie dlatego nazywane są belgijskimi!
Mac19
7 miesięcy temu
autorzy artykułu zapomniałeś o najważniejszej kwestii do tego jest potrzebna też specjalna belgijska odmiana ziemniaka specjalna do frytek niestety nie ma takich dostępnej w Polsce....niestety odpowiedni gatunek ziemniaka jest 50% sukcesu
florius
7 miesięcy temu
No to małe sprostowanie. Po pokrojeniu płucze się je w wodzie z cukrem co zamyka pory ziemniaków. Pierwsze smażenie na 170 stopni, drugie na 190 stopni. Pozdrawiam z Belgii
Petern
7 miesięcy temu
Widziałem kiedyś frytkę , nic specjalnego .
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić