Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Przepis na frytki belgijskie. Idealna przekąska z 3 składników

16

Frytki belgijskie są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepis na nie jest szalenie prosty, dlatego z pewnością poradzisz sobie z ich przygotowaniem.

Przepis na frytki belgijskie. Idealna przekąska z 3 składników
Frytki po belgijsku to świetny pomysł na słoną przekąskę. (YouTube, Smaczne-Przepisy.TV)

Frytki belgijskie to idealny pomysł na przekąskę lub dodatek do dań. Nie potrzebujesz wielu składników do ich wykonania i chyba każdy znajdzie je w swojej kuchni. Sekretem pysznych frytek belgijskich jest ich dwukrotne smażenie.

Przepis na frytki belgijskie. Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2,5 litra oleju
  • sól

Przepis na frytki belgijskie. Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki i włóż je do garnka z zimną wodą
  • Pokrój ziemniaki na kształt łódki lub w słupki (najlepiej, żeby miały ok. 1,5 cm grubości)
  • Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury 130-140 stopni Celsjusza
  • Frytki najlepiej smażyć partiami. Zbyt duża liczba frytek w jednej partii to jeden z najczęstszych błędów
  • Kiedy olej będzie już rozgrzany do odpowiedniej temperatury, wrzuć pierwszą partię frytek
  • Smaż ok. 8-10 minut
  • Przełóż frytki do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Po ok. 20 minutach ponownie wrzuć frytki do oleju i smaż ok. 2 minuty

I gotowe! Belgijskie frytki można podawać z majonezem lub tzatzikami.

Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić