aktualizacja 

Przepis na flammkuchen. Musisz spróbować niemieckiej pizzy

3

Flammkuchen, jest znana także jako tarta flambee. To doskonałe danie przypominające doskonale znaną pizzę. Przygotowanie jest dziecinnie proste i każdy może wykonać flambee w domu.

Przepis na flammkuchen. Musisz spróbować niemieckiej pizzy
(Pixabay)

Flammkuchen jest z pogranicza kuchni niemieckiej i francuskiej. To placek z ciasta chlebowego podawany z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą. W wielu miejscach nazywana jest "niemiecką pizzą".

Flammkuchen . Potrzebne składniki:


  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • śmietana 18 proc.
  • cebula
  • około 200 g boczku
  • 2 łyżki oleju

Flammkuchen. Sposób przygotowania:

  • wymieszaj mąkę z wodą, solą i olejem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, a następnie przykryj je ścierką i odstaw na pół godziny
  • pokrój w paski boczek i cebulę
  • rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury
  • ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj
  • placki połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj kwaśną śmietaną oraz posyp boczkiem i cebulą
  • piecz przez około 10 minut

I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.

Zobacz także: Naleśniki zapiekane z pieczarkami, serem i szynką
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić