Przepis na idealny rosół. Dodaj jeden składnik
Rosół każdy zna i prawie każdy lubi, ale nie każdy wie, jak dobry rosół przygotować. My mamy przepis, dzięki któremu ta tradycyjna zupa zawsze wyjdzie przepyszna. Wystarczy dodać jeden "magiczny" składnik.
Rosół to zawsze dobry pomysł na obiad, który w dodatku sprawdzi się idealnie na rozgrzanie w okresie przeziębień. Znamy jego smak z przepisów mamy i babci, ale jak go powtórzyć? By rosół był naprawdę przepyszny i wyrazisty, wystarczy do niego dodać... jabłko. Owoc ten podkreśli smak mięsa i nada zupie lekko słodkiej nuty. Przekonajcie się sami.
Czytaj także: Absolutny hit z TikToka. Przepis na wrapy a la pizza
Przepis na idealny rosół. Potrzebne składniki
- 1 kg mięsa wołowego z kością
- 50 dag drobiowych części na rosół
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- Pół selera korzeniowego
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jabłko
- Kilka ziaren pieprzu
- 5 liści laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól
Czytaj także: Pomysł na zdrowy obiad. Pyszne kotlety z kaszy gryczanej
Przepis na idealny rosół. Sposób przygotowania
- Mięso wołowe zalej ok. 3 litrami zimnej wody w dużym garnku, dodaj szczyptę soli i zagotuj na wolnym ogniu.
- Po ok. 30 minutach dorzuć drób.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę przekrój na pół i lekko opal jej wewnętrzną część na gazie lub suchej patelni.
- Po upływie około godziny gotowania dodaj przyprawy, warzywa oraz całe jabłko.
- Gotuj wszystko na wolnym ogniu co najmniej kolejną godzinę.
Po nalaniu rosołu do misek posyp zupę posiekaną natką pietruszki dla podkreślenia jej walorów smakowych. Podawaj go z makaronem jajecznym lub domowym. Smacznego!