Przepis na cytrynową piankę. Smaczny, lekki i łatwy w przygotowaniu deser

0

Goście są już w drodze, a ty nadal nie masz dla nich deseru? Nie przejmuj się – zawsze możesz przygotować cytrynową piankę. Jest nie tylko łatwa w wykonaniu, ale również świetnie smakuje, a większość potrzebnych produktów prawdopodobnie znajdziesz w lodówce.

Przepis na cytrynową piankę. Smaczny, lekki i łatwy w przygotowaniu deser
Cytrynowa pianka (Getty Images)

Piankę cytrynową możesz podać zarówno ze świeżymi owocami, jak i bez żadnych dodatków. Jeśli zrezygnujesz z cukru pudru albo wina, deser nie tylko nie straci walorów smakowych, ale stanie się zdrową przekąską.

Pianka cytrynowa – potrzebne składniki

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • połówka świeżej cytryny
  • świeże owoce

Pianka cytrynowa – sposób przygotowania

  • Ubijaj śmietankę z cukrem pudrem, aż stanie się gęsta i puszysta. Dodaj białe wino.
  • Obierz cytrynę, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.
  • Do śmietany ubitej z cukrem i winem dodaj sok i odrobinę startej skórki cytryny, całość dokładnie wymieszaj.
  • Za pomocą łyżki przenieś piankę z naczynia do miseczek lub pucharków.

Jeśli masz ochotę, dodaj do pianki swoje ulubione owoce – polecamy truskawki lub jagody. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do deseru również garść migdałów.

Zobacz także: Zobacz też: Kogel-mogel z truskawkami. Deser jak z dziecięcych lat
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić