Pizza z chipsami. Przepis na połączenie, które wydaje się niemożliwe

2

Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnego przepisu na włoską potrawę na rzecz bardziej nietypowych połączeń smakowych. Jednym z nich jest m.in. pizza z chipsami ziemniaczanymi. Mimo że pomysł pozornie może wydawać się nietrafiony, w rzeczywistości smakuje wyśmienicie.

Pizza z chipsami. Przepis na połączenie, które wydaje się niemożliwe
Pizza z chipsami to smaczne i pożywne danie, którym z powodzeniem zaspokoisz nawet największy głód. (YouTube, Food Wishes)

Mimo że chipsy nie są typowym dodatkiem do pizzy, przygotowanie takiego wariantu włoskiej potrawy wcale nie jest skomplikowane. Wręcz przeciwnie – tłumaczymy krok po kroku, jak poprawnie ją przygotować tak, by wszystkie składniki smakowały wyśmienicie.

Pizza z chipsami: potrzebne składniki

  • duża łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dwie szklanki startego sera mozarella
  • szklanka białego sera cheddar
  • mała czerwona cebula
  • średnia miska chipsów ziemniaczanych
  • pół szklanki zielonego sosu pesto
  • ciasto na pizzę

Pizza z chipsami: sposób przygotowania

  • Równomiernie rozwałkuj ciasto tak, aby miało owalny kształt. Następnie dokładnie rozsmaruj na nim prawie całe pesto – zostaw tyle, żeby wystarczyło na sos do gotowej już potrawy.
  • Posyp pizzę serem cheddar. Dokładnie umyj i obierz cebulę, a następnie pokrojoną podsmaż na patelni tak, aby się zeszkliła. Ułóż na nie wierzchu razem z chipsami.
  • Połóż na pizzę ostatnią warstwę, czyli mozzarellę. Skrop ją kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
  • Dokładnie wysmaruj blachę oliwą z oliwek, a potem posyp mąką. W ten sposób unikniesz przywierania ciasta. Rozgrzej piec do temperatury około 260 stopni Celsjusza, następnie rozpocznij pieczenie pizzy.

Wyjmij pizzę z piekarnika po upływie około 12-15 minut, kiedy ciasto stanie się rumiane. Przed podaniem odczekaj co najmniej pięć minut, aby ciasto zdążyło ostygnąć. Następnie posmaruj wierzch cienką warstwą pesto.

Zobacz także: Zobacz też: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić