Przepis na japoński przysmak. Te naleśnik są leciutkie jak chmurka

14

"Fluffy pancakes" to jeden z ulubionych śniadaniowych przysmaków Japończyków. Ich wykonanie jest proste, a efekt "wow" gwarantowany. Przepis na japońskie naleśniki niewiele różni się od przepisu na zwykłe. Sekret leży w odpowiednim przygotowaniu.

Przepis na japoński przysmak. Te naleśnik są leciutkie jak chmurka
Idealnie zrobiony naleśnik lekko się trzęsie. To właśnie oznacza określenie "fluffy". (Getty Images)

Przepis na japońskie naleśniki przypomina przepis na te zwykłe. Różnica leży w sposobie przygotowania, który wcale nie jest skomplikowany. Naleśniki najlepiej smakują na słodko w towarzystwie owoców, masła, czy sosu klonowego, ale świetnie sprawdzą się też w wytrawnej wersji. Wtedy najlepiej komponują się z bekonem i sadzonym jajkiem.

Przepis na japońskie naleśniki. Potrzebne składniki:

  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 35g mąki pszennej
  • 20g mleka
  • 10g oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 40g cukru

Przepis na japońskie naleśniki. Sposób wykonania:

  • Białka ubij za pomocą miksera, gdy pojawi się biała, sztywniejąca już powoli biała piana dodawaj stopniowo cukier, nie wyłączaj w tym czasie miksera, pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę octu
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z olejem i mlekiem
  • Do żółtek dodaj przez sitko mąkę, całość wymieszaj na gęstą masę
  • Białka wymieszaj z masą z żółtek, rób o delikatnie i powoli
  • Gęste ciasto wydzielaj łyżką lub łyżką do lodów i smaż pod przykryciem na małym ogniu na cienkiej warstwie rozgrzanego wcześniej masła
  • Po ok 4 minutach przewróć naleśnik na drugą stronę

Nie bój się, jeśli naleśnik wyjdzie wysoki, nie musisz rozkładać ciasta na cienką warstwę. W środku może być lekko ciągnący, ale jeśli masz ochotę na bardziej ścięte możesz smażyć naleśnika nieco dłużej.

Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić