Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Przepis na japoński przysmak. Te naleśnik są leciutkie jak chmurka

8
Podziel się:

"Fluffy pancakes" to jeden z ulubionych śniadaniowych przysmaków Japończyków. Ich wykonanie jest proste, a efekt "wow" gwarantowany. Przepis na japońskie naleśniki niewiele różni się od przepisu na zwykłe. Sekret leży w odpowiednim przygotowaniu.

Przepis na japoński przysmak. Te naleśnik są leciutkie jak chmurka
Idealnie zrobiony naleśnik lekko się trzęsie. To właśnie oznacza określenie "fluffy". (Getty Images)

Przepis na japońskie naleśniki przypomina przepis na te zwykłe. Różnica leży w sposobie przygotowania, który wcale nie jest skomplikowany. Naleśniki najlepiej smakują na słodko w towarzystwie owoców, masła, czy sosu klonowego, ale świetnie sprawdzą się też w wytrawnej wersji. Wtedy najlepiej komponują się z bekonem i sadzonym jajkiem.

Przepis na japońskie naleśniki. Potrzebne składniki:

  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 35g mąki pszennej
  • 20g mleka
  • 10g oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 40g cukru

Przepis na japońskie naleśniki. Sposób wykonania:

  • Białka ubij za pomocą miksera, gdy pojawi się biała, sztywniejąca już powoli biała piana dodawaj stopniowo cukier, nie wyłączaj w tym czasie miksera, pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę octu
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z olejem i mlekiem
  • Do żółtek dodaj przez sitko mąkę, całość wymieszaj na gęstą masę
  • Białka wymieszaj z masą z żółtek, rób o delikatnie i powoli
  • Gęste ciasto wydzielaj łyżką lub łyżką do lodów i smaż pod przykryciem na małym ogniu na cienkiej warstwie rozgrzanego wcześniej masła
  • Po ok 4 minutach przewróć naleśnik na drugą stronę

Nie bój się, jeśli naleśnik wyjdzie wysoki, nie musisz rozkładać ciasta na cienką warstwę. W środku może być lekko ciągnący, ale jeśli masz ochotę na bardziej ścięte możesz smażyć naleśnika nieco dłużej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Leosia
2 lata temu
Proponuję bez cukru, który ma wyjątkowo niską temperaturę palenia
Jana
2 lata temu
Spróbowałam , są delikatne , pyszne
basia
2 lata temu
Pani Wyszkoni prosze dobrze zapoznac sie z tematem ktorego pani nie rozumie,nie wypowiadac sie bez potrzeby,zajac sie lepszym spiewaniem!
Jako
2 lata temu
To nie naleśniki to przecież placki!
Kkk
2 lata temu
35 gram? Może 350 g mąki.
Natalka
2 lata temu
Warto spróbować
Virus
2 lata temu
Nie dziękuję wolę chiński przysmak🤣
Misia
2 lata temu
Nic nowego ja robię takie placki na kefirze
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić