Przepis na kopytka, jakich nie jadłeś. Nie są z ziemniaków. Palce lizać
Choć kopytka kojarzą się z ziemniakami, w prosty sposób można przygotować je również z batatów. Będą zdrowsze od tradycyjnych kopytek, ale równie smaczne. Do ich zrobienia potrzeba zaledwie 3 składników.
Źródło zdjęć: © YouTube
Angelika Karpińska
Kopytka z batatów świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale także jako samodzielne danie. Wystarczy dodać do nich podsmażoną cebulkę, stopione masło lub polać je ulubionym sosem.
Kamera wszystko nagrała. Kierowca opla surowo ukarany
Przepis na kopytka z batatów. Potrzebne składniki
- 800 g batatów
- ok. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól
Przepis na kopytka z batatów. Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Umyj bataty, przekrój wzdłuż na pół i włóż do żaroodpornego naczynia
- Piecz przez ok. godz. godzinę, aż bataty będą miekkie
- Po upieczeniu ostudź bataty
- Obierz je ze skórki i dokładnie rozgnieć na puree lub włóż do blendera
- Dodaj do batatów mąkę i odrobinę soli i wymieszaj
- Zagnieć ręcznie na jednolite ciasto
- Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podziel je na 4 części
- Z każdej części uformuj wałek i wytnij kluski o długości ok. 3 cm
- Wrzuć kopytka do wrzącej, osolonej wody
- Mieszaj, by nie przywarły do dna i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię
Czytaj także: Przepis na domowe masło. Pyszne i banalnie proste
Zobacz także: Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu
Źródło artykułu: o2pl