Naleśniki, ale inaczej. Prosty przepis na to, jak zrobić je "po holendersku"
To nie jest zwykły naleśnik. Jest delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach. Te same składniki, ale dzięki prostemu sposobowi zupełnie inny efekt!
Źródło zdjęć: © YouTube
To danie nazywa się potocznie "naleśnikiem holenderskim" lub "dutch baby". Legenda mówi, że właśnie takie naleśniki przygotowywano dzieciom. Rozpływają się w ustach, są bardzo kremowe, miękkie i lekkie, jak chmurka. Sposób ich przygotowania jest banalnie prosty.
Przepis na naleśniki holenderskie. Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- łyżka cukru
- ekstrakt waniliowy
- cukier puder, lukier lub owoce na wierzch naleśnika
- łyżka masła
Przepis na naleśniki holenderskie. Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni, a w nim rozgrzej również żeliwną patelnię
- Jajka, cukier, mleko i ekstrakt waniliowy ubij przy pomocy miksera
- Dodaj mąkę i ubijaj do połączenia się składników
- Ciasto przecedź używając gęstego sita lub ścierki
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wylej na nie ciasto
- Naleśnik piecz aż się podniesie i zarumieni
- Na koniec posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub dodaj ulubione owoce
Czytaj także: Przepis na domowe masło. Pyszne i banalnie proste
Jak zrobić idealne naleśniki?
Źródło artykułu: o2pl