o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ESO
|

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Wykorzystaj babciny trik

6
Podziel się

Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane świetnie smakują zarówno na słono, jak i ze słodkimi dodatkami. Poznaj babciny sekret, aby wyszły idealne.

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Wykorzystaj babciny trik
Placki ziemniaczane wyśmienicie smakują zarówno na słono i na słodko. (Pixabay)
bDoyzINx

Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia. Najpierw musisz mocno rozgrzać patelnię z nieprzywierająca powłoką. Następnie wlej olej rzepakowy lub z pestek winogron. Poczekaj, aż tłuszcz się nagrzeje i dopiero wtedy za pomocą łyżki wykładaj masę ziemniaczaną na patelnię.

Nie przewracaj ich non stop. Najpierw smaż z jednej strony i dopiero kiedy jest odpowiednio zarumieniona i chrupiąca, przekręcaj na drugą. Placki najlepiej podawaj zaraz po usmażeniu, nie odgrzewaj ich ani nie kładź jeden na drugim, gdyż zrobią się gąbczaste.

Placki ziemniaczane możesz jeść na słodko, np. posypane cukrem pudrem, lub ze smażonymi owocami. Nie dodawaj wtedy do ciasta cebuli. Możesz serwować je także na słono np. z sosem grzybowym, z gulaszem, z łososiem lub po prostu ze śmietaną.

bDoyzINz

Przepis na placki ziemniaczane.Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz lub inne ulubione przyprawy i zioła
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przepis na placki ziemniaczane. Sposób wykonania:

  • Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce lub w blenderze
  • Cebulę rozdrobnij razem z ziemniakami
  • Pulpę ziemniaczaną lekko posól i ewentualnie dopraw ziołami, wbij jajko i wymieszaj wszystko
  • Dodaj mąkę i łyżeczkę cukru jeśli chcesz by placki były bardziej chrupiące
  • Smaż placki z dwóch stron na złocisty kolor wg powyższej instrukcji
  • Odsączaj placki z nadmiaru oleju na papierowych ręcznikach
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami
bDoyzINF
Zobacz także: Roasty ziemniaczane z jajkiem sadzonym
bDoyzIOa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Gabi
2 tyg. temu
No,normalnie zaniemówiłam...sposób znany od stu lat.
tonie
2 tyg. temu
A w latach 80 tych babcie miały teflonowe patelnie . Dobre.
Kuhasz
2 tyg. temu
Jeszcze jakbyście dali przepis ha herbatę taka w torebkach co się woda z czajnika zalewa.... Bardzo bym był wdzięczny.... Ale z Was dno
bDoyzIOb
Dżoana79
2 tyg. temu
Mój trik jest taki. Cebule pokrój w kostke i zblenduj w wysokiej misce i dodaj do pulpy. Potem całą gotową pulpe też zblenduj. Napowietrzy się i będą złote i chrupiące, a w środku miękkie. Placki możesz zrobić z piersią kurczaka. Pokroj pierś w kostke, dodaj do gotowej pulpy i smaż tradycyjnie. Jak lubisz curry to wsyp łyżeczkę. Gwarantuje że są rewelacyjne 👍👍😚
Inka
2 tyg. temu
Taaa... Nie wiem, czy moja nieżyjąca od dwudziestu lat babcia wiedziała, że jest olej z pestek winogron. Poza tym - znawczyni tematu Magda Gessler zaleca smażenie placków na smalcu..!
Najnowsze komentarze (6)
Klaudiaxd
1 tyg. temu
Hejka, niedawno na onet było o dziewczynie, która zrzuciła przeszło 10 kilo w 2 miesiące stosując dietę Anusi (najlepiej sprawdzić w Google). Jadła jakieś posiłki z niskim IG, błonnik, stewię oraz coś tam chyba jeszcze. Jeśli ktokolwiek z osób tutaj ma jakieś doświadczenie z tą dietą - bardzo proszę o opinię. Bardzo dziękuję. pozdrawiam ;).
Kuhasz
2 tyg. temu
Jeszcze jakbyście dali przepis ha herbatę taka w torebkach co się woda z czajnika zalewa.... Bardzo bym był wdzięczny.... Ale z Was dno
Inka
2 tyg. temu
Taaa... Nie wiem, czy moja nieżyjąca od dwudziestu lat babcia wiedziała, że jest olej z pestek winogron. Poza tym - znawczyni tematu Magda Gessler zaleca smażenie placków na smalcu..!
tonie
2 tyg. temu
A w latach 80 tych babcie miały teflonowe patelnie . Dobre.
Dżoana79
2 tyg. temu
Mój trik jest taki. Cebule pokrój w kostke i zblenduj w wysokiej misce i dodaj do pulpy. Potem całą gotową pulpe też zblenduj. Napowietrzy się i będą złote i chrupiące, a w środku miękkie. Placki możesz zrobić z piersią kurczaka. Pokroj pierś w kostke, dodaj do gotowej pulpy i smaż tradycyjnie. Jak lubisz curry to wsyp łyżeczkę. Gwarantuje że są rewelacyjne 👍👍😚
Gabi
2 tyg. temu
No,normalnie zaniemówiłam...sposób znany od stu lat.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić