Przepis na kopytka z kaszy gryczanej. Niskokaloryczny i pyszny obiad
Kopytka pozostają jednym z najpopularniejszych dań obiadowych, które gości na polskich stołach. Jednak nawet lubiana potrawa z czasem może spowszednieć i stracić smak. Aby nie dać się rutynie, wypróbuj wariant z kaszą gryczaną. Na pewno nie pożałujesz.
Kopytka z kaszy gryczanej są łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo do przyrządzenia tej potrawy wystarczą produkty, które znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Przygotowane świetnie smakują zarówno osobno, jak i w zestawieniu z innymi daniami.
Przeczytaj także: Nie wyrzucajcie łupin po bobie. Są naturalnym lekarstwem
Przepis na kopytka z kaszy gryczanej – potrzebne składniki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ok. 1,5-2 l wody
- dwa jajka
- sześć łyżek mąki kukurydzianej
- dwie szklanki mąki gryczanej
- łyżeczka oleju
- torebka kaszy gryczanej
Przepis na kopytka z kaszy gryczanej – sposób przygotowania
- Ugotuj kaszę gryczaną – aby była bardziej miękka, wyjmij ją ok. 15 minut później, niż wskazuje przepis na opakowaniu.
- Pozostaw torebkę z kaszą do odsączenia, a następnie ubij z mąką gryczaną, kukurydzianą, olejem oraz jajkami.
- Ugniataj składniki do czasu, aż połączą się w gładkie ciasto. Formuj z niego cienkie wałeczki, które następnie potnij na mniejsze fragmenty. W międzyczasie zagotuj wodę.
- Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzuć do niej przygotowane kopytka. Wyjmij je, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
Przeczytaj także: Przepis na jajeczną pastę. Jeden składnik sprawia, że smakuje wyjątkowo
Pozostaw kopytka gryczane do ostygnięcia. Przed podaniem przypraw je solą oraz pieprzem, które podkreślą smak kaszy.