Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na kopytka z kaszy gryczanej. Niskokaloryczny i pyszny obiad

13
Podziel się:

Kopytka pozostają jednym z najpopularniejszych dań obiadowych, które gości na polskich stołach. Jednak nawet lubiana potrawa z czasem może spowszednieć i stracić smak. Aby nie dać się rutynie, wypróbuj wariant z kaszą gryczaną. Na pewno nie pożałujesz.

Przepis na kopytka z kaszy gryczanej. Niskokaloryczny i pyszny obiad
Kopytka z kaszy gryczanej są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe i pożywne (Getty Images, Francesco Bergamaschi)

Kopytka z kaszy gryczanej są łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo do przyrządzenia tej potrawy wystarczą produkty, które znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Przygotowane świetnie smakują zarówno osobno, jak i w zestawieniu z innymi daniami.

Przepis na kopytka z kaszy gryczanej – potrzebne składniki

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ok. 1,5-2 l wody
  • dwa jajka
  • sześć łyżek mąki kukurydzianej
  • dwie szklanki mąki gryczanej
  • łyżeczka oleju


  • torebka kaszy gryczanej

Przepis na kopytka z kaszy gryczanej – sposób przygotowania

  • Ugotuj kaszę gryczaną – aby była bardziej miękka, wyjmij ją ok. 15 minut później, niż wskazuje przepis na opakowaniu.
  • Pozostaw torebkę z kaszą do odsączenia, a następnie ubij z mąką gryczaną, kukurydzianą, olejem oraz jajkami.
  • Ugniataj składniki do czasu, aż połączą się w gładkie ciasto. Formuj z niego cienkie wałeczki, które następnie potnij na mniejsze fragmenty. W międzyczasie zagotuj wodę.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzuć do niej przygotowane kopytka. Wyjmij je, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

Pozostaw kopytka gryczane do ostygnięcia. Przed podaniem przypraw je solą oraz pieprzem, które podkreślą smak kaszy.

Zobacz także: Zobacz też: Sprawdzony przepis na wyjątkowe szaszłyki z wątróbką w boczku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
Anna
rok temu
Kaszę gryczaną strach jeść, odkąd wykryto w niej popularny herbicyd. Żywność powinna być na bieżąco badana pod kątem substancji zagrażających zdrowiu.
Soko
rok temu
Wyglądają strasznie. Jak rozwolnienie
Buba
rok temu
Kopytka były są i będą z ZIEMNIAKÓW lub KARTOFLI jak kto woli.
Kaśka
rok temu
Wygląda to tak wstrętnie że nawet nie będę próbować gotować
Dan
rok temu
Znudziły się kopytka? Nie rób. Lubisz kaszę gryczaną. Ugotuj. Tylko dlaczego w woreczku? Podczas gotowania uwalniają się chemiczne składniki z woreczka. Kasza wiadomo, nawożona chemią dodatkowo nasi rolnicy uwielbiają randap.Wróćmy do prostych przepisów i smaków. Zgadzam się, że kopytka z kaszy wyglądają również nieciekawie.Szkoda czasu i zdrowia. Porcja kaszy gryczanej, jajko sadzone i kefirek. Super danie na obecne upały. Pozdrawiam wszystkich.
Iza
rok temu
A ja chętnie zrobię,uwielbiam smak i zapach kaszy gryczanej.
gosc
rok temu
Nie zachwycaja wygladem
Jojo
rok temu
To coś na zdjęciu wygląda ohydnie! Na sam widok dostałam odruchu wymiotnego, nie wiem, czy tylko mnie się tak to źle skojarzyło. Nigdy tego nie zrobię!
Obrońca. Wro...
rok temu
Ble ble. Ble.
Obrońca. Wro...
rok temu
Ble ble. Ble.
Obrońca. Wro...
rok temu
Ble ble. Ble.
Halinus F.
rok temu
Skomplikowane te "kopytka".
Pelcia
rok temu
Moje przepisy są na bieżąco, patrze co mam w lodówce zamrażalnika i co z sypkich produktów, łącze dodaje. Gotuję smażę, pieke, duszę, wszystko wszystkim smakuje dodatki że swojego ogrodu, kto się nie leni temu się zieleni
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić