o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KLS
|

Przepis na "krokodylki". Ogórki w pikantnej zalewie, palce lizać

14
Podziel się

Krokodylki to ogórki w pikantnej zalewie, zazwyczaj z dodatkiem chilli. Doskonale nadają się jako zagryzka, ale również jako dodatek do dań głównych. Nie są trudne do wykonania, a jak smakują! Przekonaj się sam.

Przepis na "krokodylki". Ogórki w pikantnej zalewie, palce lizać
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)
bECksRbF

Ten przepis na długo zapadnie Ci w pamięć. Ogórki krokodylki smakują wyśmienicie. Są zrobione w pikantnej zalewie, więc nawet największy fan dobrze przyprawionej kuchni im się nie oprze. Najlepiej więc od razu podwoić, a nawet potroić podaną ilość składników, ponieważ za chwilę może się okazać, że w tajemniczy sposób zniknęły.

Ogórki w pikantnej zalewie. Składniki:

  • 1,5 kg niewielkich ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
bECksRbH

Ogórki w pikantnej zalewie. Wykonanie:

  • Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy około 2-3 godziny.
  • Potem kroimy je na ćwiartki, zasypujemy solą i mieszamy.
  • Odstawiamy na 5-6 godzin, a następnie odlewamy całą wodę, jaką w tym czasie puściły. 
  • Zasypujemy ogórki solą.
  • Gotujemy ocet z cukrem oraz olejem i tak powstałą zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do odcedzonych ogórków dodajemy chilli, drobno czosnek oraz wystudzoną zalewę.
  • Mieszamy i odstawiamy na noc. 
  • Na drugi dzień ogórki układamy ciasno w słoikach i uzupełniamy pozostałą zalewą. 
  • Mocno zakręcone słoiki wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 130 stopni. 
  • Od momentu, gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, pasteryzujemy przez 30 minut. 
  • Po kilku tygodniach są gotowe do spożycia.
bECksRbN
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bECksRci
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Czytelnik
miesiąc temu
Jak kto niema pojęcia o tym przepisie to niech nie komentuje ja robie parę lat i są zjedzone najprędzej
Stasio
miesiąc temu
Szału nie ma ,na mnie smak tych ogórków żadnego wrażenia i zachwytu nie zrobił
baba 75 +
miesiąc temu
Trzeba czytać ze zrozumieniem. Na 1,5 kg ogórków daje się l łyżkę soli. Więc chyba się sypie 2 razy po pół łyżki.
bECksRcj
Jes
miesiąc temu
Ocet 10% nie nadaje się do celów spożywczych
Nika
miesiąc temu
No tak dwa razy sól i zalewa z octu i cukru bez wody napewno to nie wyjdzie😱
Maria
2 miesiące temu
Co za durny przepis. Na pewno wyjdą dobre 2x solone ha ha ha
Keram
2 miesiące temu
Jak sie nie umie przekazać prawidłowego przepisu na dobre ogórki to się bzdur nie przekazuje to nie jest " lepszy ład "🥒🥒🥒
Mamuli
2 miesiące temu
Nie ma potrzeby odlewać soku, który powstanie po nasoleniu bo to jest w ogórkach najlepsze, a poza tym wystarczy posolić i doprawić zalewę oraz zalać nią ogórki. W trakcie pasteryzacji wciągną z zalewy smak. Są gotowe do spożycia już po ostygnięciu, choć nogą wydawać się delikatne w smaku. Po 2-3 dniach nabiorą mocniejszego smaku.
Jagus
2 miesiące temu
Soli się raz i żadnej wody się nie daje
Torebka
2 miesiące temu
Przepis nie dokładny!!! Na jaką ilość wody? Nie podane,a może bez wody🤣
coooo???
2 miesiące temu
ile razy stolić?!?
Radek
2 miesiące temu
Bo trzeba solić!! trzeba dokładnie wykonywać przepisy i polecenia z internetów, nie tylko odnośnie solenia ogórków solą.
Aaa
2 miesiące temu
Ile razy można solić. Znam ten przepis i widzę że niepotrzebne jest solenie po odlaniu wody. Czy ktoś sprawdza tekst?
bECksRcb
Terra
2 miesiące temu
Dlaczego tak dużo 2 razy soli dodawać.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić