aktualizacja 

Przepis na "krokodylki". Ogórki w pikantnej zalewie, palce lizać

26

Krokodylki to ogórki w pikantnej zalewie, zazwyczaj z dodatkiem chilli. Doskonale nadają się jako zagryzka, ale również jako dodatek do dań głównych. Nie są trudne do wykonania, a jak smakują! Przekonaj się sam.

Przepis na "krokodylki". Ogórki w pikantnej zalewie, palce lizać
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ten przepis na długo zapadnie Ci w pamięć. Ogórki krokodylki smakują wyśmienicie. Są zrobione w pikantnej zalewie, więc nawet największy fan dobrze przyprawionej kuchni im się nie oprze. Najlepiej więc od razu podwoić, a nawet potroić podaną ilość składników, ponieważ za chwilę może się okazać, że w tajemniczy sposób zniknęły.

Ogórki w pikantnej zalewie. Składniki:

  • 1,5 kg niewielkich ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju

Ogórki w pikantnej zalewie. Wykonanie:

  • Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy około 2-3 godziny.
  • Potem kroimy je na ćwiartki, zasypujemy solą i mieszamy.
  • Odstawiamy na 5-6 godzin, a następnie odlewamy całą wodę, jaką w tym czasie puściły. 
  • Zasypujemy ogórki solą.
  • Gotujemy ocet z cukrem oraz olejem i tak powstałą zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do odcedzonych ogórków dodajemy chilli, drobno czosnek oraz wystudzoną zalewę.
  • Mieszamy i odstawiamy na noc. 
  • Na drugi dzień ogórki układamy ciasno w słoikach i uzupełniamy pozostałą zalewą. 
  • Mocno zakręcone słoiki wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 130 stopni. 
  • Od momentu, gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, pasteryzujemy przez 30 minut. 
  • Po kilku tygodniach są gotowe do spożycia.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić