Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Przepis na "krokodylki". Ogórki w pikantnej zalewie, palce lizać

14
Podziel się:

Krokodylki to ogórki w pikantnej zalewie, zazwyczaj z dodatkiem chilli. Doskonale nadają się jako zagryzka, ale również jako dodatek do dań głównych. Nie są trudne do wykonania, a jak smakują! Przekonaj się sam.

Przepis na "krokodylki". Ogórki w pikantnej zalewie, palce lizać
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ten przepis na długo zapadnie Ci w pamięć. Ogórki krokodylki smakują wyśmienicie. Są zrobione w pikantnej zalewie, więc nawet największy fan dobrze przyprawionej kuchni im się nie oprze. Najlepiej więc od razu podwoić, a nawet potroić podaną ilość składników, ponieważ za chwilę może się okazać, że w tajemniczy sposób zniknęły.

Ogórki w pikantnej zalewie. Składniki:

  • 1,5 kg niewielkich ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju

Ogórki w pikantnej zalewie. Wykonanie:

  • Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy około 2-3 godziny.
  • Potem kroimy je na ćwiartki, zasypujemy solą i mieszamy.
  • Odstawiamy na 5-6 godzin, a następnie odlewamy całą wodę, jaką w tym czasie puściły. 
  • Zasypujemy ogórki solą.
  • Gotujemy ocet z cukrem oraz olejem i tak powstałą zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do odcedzonych ogórków dodajemy chilli, drobno czosnek oraz wystudzoną zalewę.
  • Mieszamy i odstawiamy na noc. 
  • Na drugi dzień ogórki układamy ciasno w słoikach i uzupełniamy pozostałą zalewą. 
  • Mocno zakręcone słoiki wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 130 stopni. 
  • Od momentu, gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, pasteryzujemy przez 30 minut. 
  • Po kilku tygodniach są gotowe do spożycia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Czytelnik
rok temu
Jak kto niema pojęcia o tym przepisie to niech nie komentuje ja robie parę lat i są zjedzone najprędzej
Stasio
rok temu
Szału nie ma ,na mnie smak tych ogórków żadnego wrażenia i zachwytu nie zrobił
baba 75 +
rok temu
Trzeba czytać ze zrozumieniem. Na 1,5 kg ogórków daje się l łyżkę soli. Więc chyba się sypie 2 razy po pół łyżki.
Jes
rok temu
Ocet 10% nie nadaje się do celów spożywczych
Nika
rok temu
No tak dwa razy sól i zalewa z octu i cukru bez wody napewno to nie wyjdzie😱
Maria
rok temu
Co za durny przepis. Na pewno wyjdą dobre 2x solone ha ha ha
Keram
rok temu
Jak sie nie umie przekazać prawidłowego przepisu na dobre ogórki to się bzdur nie przekazuje to nie jest " lepszy ład "🥒🥒🥒
Mamuli
rok temu
Nie ma potrzeby odlewać soku, który powstanie po nasoleniu bo to jest w ogórkach najlepsze, a poza tym wystarczy posolić i doprawić zalewę oraz zalać nią ogórki. W trakcie pasteryzacji wciągną z zalewy smak. Są gotowe do spożycia już po ostygnięciu, choć nogą wydawać się delikatne w smaku. Po 2-3 dniach nabiorą mocniejszego smaku.
Jagus
rok temu
Soli się raz i żadnej wody się nie daje
Torebka
rok temu
Przepis nie dokładny!!! Na jaką ilość wody? Nie podane,a może bez wody🤣
coooo???
rok temu
ile razy stolić?!?
Radek
rok temu
Bo trzeba solić!! trzeba dokładnie wykonywać przepisy i polecenia z internetów, nie tylko odnośnie solenia ogórków solą.
Aaa
rok temu
Ile razy można solić. Znam ten przepis i widzę że niepotrzebne jest solenie po odlaniu wody. Czy ktoś sprawdza tekst?
Terra
rok temu
Dlaczego tak dużo 2 razy soli dodawać.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić