Przepis na kwiatowe ciasteczka. Idealne na piknik lub spotkanie na zewnątrz

1

Lato to pora roku, w czasie której rośnie popularność wyjść na piknik lub innych towarzyskich spotkań na zewnątrz. Idealną na taką okazję będą kwiatowe ciasteczka. Powód? Są nie tylko efektowne, ale także proste w przygotowaniu. Do tego rozpływają się w ustach!

Przepis na kwiatowe ciasteczka. Idealne na piknik lub spotkanie na zewnątrz
Kwiatowe ciasteczka to idealna propozycja na piknik czy letnie spotkanie na zewnątrz (Getty Images)

Jeśli na widok kwiatowych ciasteczek już planujesz wizytę w kwiaciarni czy ogródku, lepiej natychmiast przestań. Powód? Jeśli myślimy o upieczeniu ciasta, zrobieniu zupy czy innym sposobie na wykorzystanie na przykład bratków w kuchni, należy wybierać tylko te jadalne odmiany

Przepis na kwiatowe ciasteczka – potrzebne składniki

  • szklanka bratków
  • 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 mąki orkiszowej
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • jedno jajko

Przepis na kwiatowe ciasteczka – potrzebne składniki

  • W misce umieść wszystkie sypkie produkty oprócz cukru, całość dokładnie wymieszaj.
  • Do sypkich produktów dodaj masło – koniecznie w temperaturze pokojowej – i ugniataj je z sypkimi produktami, aż uzyskasz gładką masę. Uformuj ją w kulę, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki.
  • Po około 1-2 godz. wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na przyprószonej mąką stolnicy.
  • Przy użyciu foremki wytnij w cieście małe kółeczka. Jeżeli jej nie posiadasz, możesz wykorzystać szklankę.
  • Rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. Te drugie ubij z cukrem na pianę, którą nasmarujesz wierzch każdego z przyszłych ciasteczek.
  • Na tak przygotowanych kółeczkach umieść po jednym jadalnym bratku, starając się, aby kwiaty "wsiąknęły" w ciasto.
  • Nasmaruj papier lub formę do pieczenia masłem i ułóż na ciastka.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego ciastka. Piecz je przez około 10-15 minut, przez cały czas obserwując, aby uniknąć przypalenia. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią.

Po wyjęciu ciastek z piekarnika odstaw je na około 15-20 minut, żeby się schłodziły. Prawda, że robią wrażenie?

Zobacz także: Zobacz też: Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić