Symbol PRL-u wraca do łask. Przepis na ciastka na bazie amonu węglanu
Amoniaczki to deser, którym wiele osób zajadało się w dzieciństwie. Ciastka na bazie amonu węglanu to jeden z symboli PRL-u, który teraz ponownie wraca do łask. Koniecznie wypróbuj, są przepyszne.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Amoniczki są wykonane na bazie amoniaku, czyli tak naprawdę węglan amonu. To właśnie dodatek tej substancji spulchniającej sprawia, że ciastka cą bardzo kruche.
"Droga donikąd". Lawina komentarzy w Sejmie po zarzutach dla czołowych polityków PiS
Amoniaczki. Potrzebne składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 8 dag masła lub margaryny
- 12 dag cukru-pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 białko do smarowania
- około 125 ml mleka
- 10 g amoniaku do pieczenia (węglan amonu)
- 5 dag cukru kryształu do posypania
- 2 dag masła do wysmarowania blachy do pieczenia
Amoniaczki. Sposób wykonania:
- mąkę przesiej z amoniakiem na stolnicę (część zostaw do podsypania)
- do mąki dodaj masło i posiekaj
- dodaj cukier, żółtko, jajko, cukier i tyle mleka, aby dało się zagnieść ciasto rzadsze niż na kluski
- gotowe ciasto zostaw w lodówce (lub chłodnym miejscu) na 30 minut
- schłodzone ciasto wałkuj na grubość 2/3 cm
- wykrawaj foremkami ciastka i układaj na posmarowanej masłem blasze
- ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem.
- ciastka należy nakłuć widelcem w wielu miejscach
- piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut (na jasnozłoty kolor)
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.
Źródło artykułu: o2pl