aktualizacja 

Przepis na ciastka budyniowe. Słodkie i miękkie, rozpływają się w ustach

11

Budyń może służyć nie tylko jako deser lub wypełnienie do bułeczek, lecz także składnik pysznych ciasteczek. W połączeniu z zimnym masłem tworzą mieszankę, która dosłownie rozpływa się w ustach. W dodatku ich wykonanie jest wręcz dziecinnie proste. Przekonaj się!

Przepis na ciastka budyniowe. Słodkie i miękkie, rozpływają się w ustach
Ciasteczka budyniowe mogą być podawane na deser, słodki poczęstunek dla gości lub dodatek do porannej kawy (Getty Images)

Do przygotowania ciastek budyniowych niezbędny jest nie tylko budyń oraz masło. Koniecznym dodatkiem będzie również słodka śmietanka, a także cukier waniliowy. Jeśli zabraknie jednego z podanych niżej składników, proporcje zostaną zaburzone, a efekt może nas rozczarować.

Przepis na ciastka budyniowe – potrzebne składniki

  • kostka zimnego masła
  • dwie szklanki mąki
  • trzy jajka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki


  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka białego cukru
  • budyń waniliowy w proszku – pamiętaj, że musi zostać w takiej formie, a nie ugotowany

Przepis na ciastka budyniowe – sposób przygotowania

W misce umieść wszystkie sypkie składniki – łącznie z budyniem – a całość dokładnie wymieszaj.

  • Oddziel żółtka od białek, a masło pokrój na mniejsze kawałki.
  • Do wymieszanych wcześniej sypkich składników dodaj masło, żółtka oraz śmietankę.
  • Ugniataj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę. Zrób z niej kulę, którą następnie owiniesz folią spożywczą albo aluminiową i wstawisz do lodówki.
  • Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy. Powycinaj z niego okrągłe kawałki – jeśli nie posiadasz foremki, możesz z powodzeniem użyć szklanki.
  • Ułóż wycięte ciasteczka na papierze do pieczenia lub w foremce. Jeżeli decydujesz się na drugą opcję, nie zapomnij o wysmarowaniu wnętrza masłem, żeby uniknąć przylegania.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka należy piec od 15 do 20 minut.

Ciasteczka wyjmij dopiero, gdy uzyskają złocistobrązowy kolor. Jeśli należysz do łasuchów, możesz posypać je cukrem pudrem lub wysmarować wierzch lukrem.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić