Przepis na ciastka budyniowe. Słodkie i miękkie, rozpływają się w ustach

Budyń może służyć nie tylko jako deser lub wypełnienie do bułeczek, lecz także składnik pysznych ciasteczek. W połączeniu z zimnym masłem tworzą mieszankę, która dosłownie rozpływa się w ustach. W dodatku ich wykonanie jest wręcz dziecinnie proste. Przekonaj się!

Ciasteczka budyniowe mogą być podawane na deser lub jako słodki poczęstunek dla gości Ciasteczka budyniowe mogą być podawane na deser, słodki poczęstunek dla gości lub dodatek do porannej kawy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Do przygotowania ciastek budyniowych niezbędny jest nie tylko budyń oraz masło. Koniecznym dodatkiem będzie również słodka śmietanka, a także cukier waniliowy. Jeśli zabraknie jednego z podanych niżej składników, proporcje zostaną zaburzone, a efekt może nas rozczarować.

Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży

Przepis na ciastka budyniowe – potrzebne składniki

  • kostka zimnego masła
  • dwie szklanki mąki
  • trzy jajka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki


  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka białego cukru
  • budyń waniliowy w proszku – pamiętaj, że musi zostać w takiej formie, a nie ugotowany

Przepis na ciastka budyniowe – sposób przygotowania

W misce umieść wszystkie sypkie składniki – łącznie z budyniem – a całość dokładnie wymieszaj.

  • Oddziel żółtka od białek, a masło pokrój na mniejsze kawałki.
  • Do wymieszanych wcześniej sypkich składników dodaj masło, żółtka oraz śmietankę.
  • Ugniataj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę. Zrób z niej kulę, którą następnie owiniesz folią spożywczą albo aluminiową i wstawisz do lodówki.
  • Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy. Powycinaj z niego okrągłe kawałki – jeśli nie posiadasz foremki, możesz z powodzeniem użyć szklanki.
  • Ułóż wycięte ciasteczka na papierze do pieczenia lub w foremce. Jeżeli decydujesz się na drugą opcję, nie zapomnij o wysmarowaniu wnętrza masłem, żeby uniknąć przylegania.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka należy piec od 15 do 20 minut.

Ciasteczka wyjmij dopiero, gdy uzyskają złocistobrązowy kolor. Jeśli należysz do łasuchów, możesz posypać je cukrem pudrem lub wysmarować wierzch lukrem.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
26-latka zabiła trójkę motocyklistów. Szokująca decyzja sądu
26-latka zabiła trójkę motocyklistów. Szokująca decyzja sądu
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę