Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na lody. Tylko jeden składnik

3

Żeby przygotować lody bananowe, nie musimy kupować mleka czy słodkiej śmietanki. Istnieje przepis, jak przyrządzić zimny deser przy wykorzystaniu tylko jednego składnika. To sposób nie tylko dla osób, które nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni.

Przepis na lody. Tylko jeden składnik
Do przygotowania lodów bananowych wystarczy tylko jeden składnik (Getty Images, Jasmina81)

Zbliża się sierpień, więc wkrótce temperatura jeszcze bardziej wzrośnie. Na upały nie ma nic lepszego niż zimne lody. Żeby zjeść taki deser, nie trzeba od razu planować wyprawy do lodziarni. Wystarczy, że mamy w domu banany.

Przepis na lody. Potrzebne składniki:

  • 4 banany – najlepiej sprawdzą się dojrzałe
  • opcjonalnie: polewa do deserów, bita śmietana, wybrane orzechy, świeże owoce, miód

Przepis na lody. Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj banany. Następnie poczekaj, aż wyschną lub delikatnie wytrzyj je przy użyciu papierowego ręcznika.
  • Obierz banany, pamiętając o odkrojeniu i wyrzuceniu czarnej końcówki. Następnie potnij owoce na mniejsze kawałki.
  • Umieść kawałki w blenderze i miksuj je tak długo, aż masa owocowa stanie się zupełnie gładka. Możesz przyspieszyć ten proces poprzez mieszanie bananów w przerwach między blendowaniem.
  • Wyłącz sprzęt, a następnie przy użyciu drewnianej łyżki przenieś zmiksowane banany do foremek. Na koniec wstaw je do zamrażarki.
  • Co pół godziny mieszaj lody, aby na powierzchni nie utworzyły się kryształki.

Po około trzech godzinach lody powinny być gotowe. Możesz podawać je z bitą śmietaną, orzechami, polewą, orzechami czy kawałkami świeżych owoców.

Zobacz także: Zobacz też: Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić