Smak lata zimą. "Leniwe papierówki" będą smakowały jak prosto z drzewa

13

Lato powoli zmierza ku końcowi, a wraz z jesienią przyjdzie nam zapomnieć o świeżych owocach i warzywach prosto z ogródka. Ten niepowtarzalny smak można jednak zachować w słoiku. "Leniwe papierówki" będą smakować jak dopiero co zerwane z drzewa!

Smak lata zimą. "Leniwe papierówki" będą smakowały jak prosto z drzewa
Leniwe papierówki. Zdj. ilustracyjne (Getty Images, Irina Petrova)

Sezon na papierówki trwa w najlepsze, warto więc wykorzystać go, póki jeszcze można. Te owoce są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe, a w dodatku idealnie nadają się do przetworów. Tzw. leniwe papierówki, czyli pasteryzowane w całości, zimą będą swoim smakiem przenosić do ciepłych, letnich dni. Dla takiego efektu warto spędzić chwilę w kuchni.

Przepis na leniwe papierówki. Potrzebne składniki

  • 1,5 kg papierówek - jak najmniejszych, zdrowych, bez uszkodzeń. Najlepiej prosto z drzewa, spady nie są polecane. Ewentualnie mogą być też inne jabłka
  • 8 łyżek cukru
  • Woda

Przepis na leniwe papierówki. Sposób przygotowania

  • Przygotuj 4 słoiki o pojemności 900 ml
  • Jabłka dokładnie umyj, nie obieraj i nie usuwaj ogonków
  • Słoiki wypełnij do pełna jabłkami, a następnie do każdego słoika wsyp po dwie łyżki cukru
  • Jabłka zalej wodą z kranu i zakręć słoiki
  • Słoiki przełóż do dużego garnka z wrzącą wodą i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania
  • Słoiki wyjmij i ostudź

Leniwe papierówki przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu, np. w spiżarce. Tak przygotowane mogą stać nawet przez wiele miesięcy i wciąż będą świeże i pyszne. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić