Wróć na

Włoska pizza na cienkim cieście - przepis. Przygotowanie jej zajmie ci 30 minut

10
Podziel się

Ciasto na pizzę jest jedną z największych tajemnic włoskiej pizzy. Jeśli dobrze je zrobimy, nasz posiłek będzie rozpływać się w ustach i niezależnie od tego, jakie dodatki damy, wszystko będzie bardzo dobre.

Domowa pizza na cienkim cieście to idealny pomysł na weekend
Domowa pizza na cienkim cieście to idealny pomysł na weekend (Domena Publiczna)
bCZhWfNh

Zrobienie ciasta na pizze nie jest wbrew pozorom takie trudne i czasochłonne. W sieci krąży wiele przepisów, które zamiast ułatwić czytelnikowi prace, tylko ją utrudniają. Przedstawiamy wam prosty przepis na pizze - jej zrobienie nie zajmie wam dużo czasu. Nad wyrabianiem ciasta możecie spędzić od 5 do 10 minut.

Przepis na pizzę na cienkim cieście. Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
bCZhWfNj

Przepis na pizzę na cienkim cieście. Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wsyp mąkę i drożdże - całość dobrze wymieszaj
  • Dodaj olej, cukier, sól i ponownie wszystko wymieszaj
  • Stopniowo dolewaj wodę - po jednej łyżce i wyrabiaj ciasto aż powstanie jednolita kula
  • Zostaw wyrobione ciasto w misce, przykryj czymś i odstaw na 30 minut do ciepłego miejsca
  • Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj składniki, które chcesz położyć na pizzę
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
  • Rozgnieć ciasto i je porozciągaj
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż na to ciasto na pizzę
  • Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym
  • Ułóż wybrane dodatki
  • Piecz pizzę przez 8-13 minut

W XIX wieku jeden z kucharzy zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Władczyni najbardziej zasmakowała ta z mozarellą - stąd wzięła się nazwa jednej z najpopularniejszych pizz. Mowa oczywiście o "marghericie",

Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady

bCZhWfNp

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bCZhWfNK
KOMENTARZE
(10)
Gary
5 miesięcy temu
No to jesteście kolejni którzy jedynie utrudniają zamiast pomóc. Po pierwsze woda chłodna bo fermentacja ma być powolna po drugie 30 minut na wyrośnie cię to za mało choć od biedy można przymknąć oko. Po trzecie trzeba je wyrabiać minimum 15 minut żeby uruchomić gluten. Po czwarte po wyrośnięciu trzeba pamiętać żeby ciasto było wierzchem do góry tj. Tak samo do piekarnika jak wyrastało. Plus za konieczność położenia pizzy na rozgrzaną blachę (albo kamień jak ktoś ma) ale to za mało przy tylu błędach.
Gary
5 miesięcy temu
A nie przepraszam, nie doczytałem. Układacie składniki na zimnej blasze i dajecie do piekarnika. Kolejny fatalny błąd. Zróbcie sobie makaron z tego przepisu a nie pizzę 😁
Jurek
5 miesięcy temu
Nie lubię jeść takich kopcidel
bCZhWfNL
Myl41
5 miesięcy temu
Skąd wziąć drożdże?
Lex
5 miesięcy temu
Wszystko fajnie tylko bez oliwy i cukru. Włoska pizza składa się z wyłącznie 4 składników: - mąki - wody - drożdży - soli Poza tym może być tak jak piszecie (tylko do wyrośnięcia co najmniej 2 godziny i do piekarnika jak najbardziej rozgrzanego, ja mam gazowy to jeszcze fajniej wychodzi), warto też zagniatać ciasto do środka, energicznie, musi być dobrze napowietrzone. Wychodzi pizza super, zjedzcie taką raz, a olejecie pizzerie, bo nigdzie nie dostaniecie lepszej :)
Najnowsze komentarze (10)
Lex
5 miesięcy temu
Wszystko fajnie tylko bez oliwy i cukru. Włoska pizza składa się z wyłącznie 4 składników: - mąki - wody - drożdży - soli Poza tym może być tak jak piszecie (tylko do wyrośnięcia co najmniej 2 godziny i do piekarnika jak najbardziej rozgrzanego, ja mam gazowy to jeszcze fajniej wychodzi), warto też zagniatać ciasto do środka, energicznie, musi być dobrze napowietrzone. Wychodzi pizza super, zjedzcie taką raz, a olejecie pizzerie, bo nigdzie nie dostaniecie lepszej :)
RaV
5 miesięcy temu
Jeśli włoska pizza to tylko 4 składniki (mąka, woda, drożdże, sól). Fermentacja co najmniej 8 godzin. Ja ostatnio jak robiłem to dodałem 1g drożdży świeżych i miałem więcej mąki niż w tym przepisie. Tak więc teges...ten przepis można sobie ...
Jurek
5 miesięcy temu
Nie lubię jeść takich kopcidel
Gosia
5 miesięcy temu
Co?! Pierwsze słyszę, żeby do ciasta na pizzę dodawać cukier i oliwę z oliwek!!! Mieszkam we Włoszech od trzech lat i żaden Włoch nawet robiąc pizzę w domu nie dodaje tych składników!
Patryk
5 miesięcy temu
Świetny przepis na zakalca. Pracuje jako pizzer od 9 lat i powiem wam że woda powinna być w temp. Pokojowej, ugotuje się w piecu. Po drogie ciasto przykryte w misce garuje a nie fermmentuje... Po garowaniu powinno spędzić w lodówce powiedzmy 6h, zależy od ilości drożdży i rodzaju maki. W podanym przez was przepisie jest za mało wody o 100ml. Przy takich proporcjach wody do maki ciasto będzie rosło co najmniej 3 dni.
Gary
5 miesięcy temu
A nie przepraszam, nie doczytałem. Układacie składniki na zimnej blasze i dajecie do piekarnika. Kolejny fatalny błąd. Zróbcie sobie makaron z tego przepisu a nie pizzę 😁
Gary
5 miesięcy temu
No to jesteście kolejni którzy jedynie utrudniają zamiast pomóc. Po pierwsze woda chłodna bo fermentacja ma być powolna po drugie 30 minut na wyrośnie cię to za mało choć od biedy można przymknąć oko. Po trzecie trzeba je wyrabiać minimum 15 minut żeby uruchomić gluten. Po czwarte po wyrośnięciu trzeba pamiętać żeby ciasto było wierzchem do góry tj. Tak samo do piekarnika jak wyrastało. Plus za konieczność położenia pizzy na rozgrzaną blachę (albo kamień jak ktoś ma) ale to za mało przy tylu błędach.
Asu
5 miesięcy temu
Takie ciasto można kilka dni szczelnie zamknięte trzymać w lodówce. Przed zrobieniem wyjąć aby się ogrzało do temp pokojowej. Cienkie chrupkie, ekstra
bCZhWfND
Magda
5 miesięcy temu
Kaufland
Myl41
5 miesięcy temu
Skąd wziąć drożdże?
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić