Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Przepis na polentę. Smak prosto z Włoch za grosze

8
Podziel się:

Polenta to włoskie, proste danie, którego podstawą jest kasza kukurydziana. Kilka dodatków sprawia, że zwykła kaszka zamienia się w pyszne jedzenie, które będzie świetnym dodatkiem na przykład do klopsików.

Przepis na polentę. Smak prosto z Włoch za grosze
Polenta. (Pixabay)

Kuchnia włoska to nie tylko pizza. Jednym z popularniejszych dań tego kraju jest polenta, która ma zarówno swoich sympatyków, jak i wrogów. Najbardziej posmakować może tym, którzy lubią masło i ser. Polenta świetnie smakuje sama w sobie, ale jest też doskonałym dodatkiem do włoskich klopsików z sosem pomidorowym.

Przepis na polentę. Składniki:

  • 2 litry wody
  • 300 g kaszki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 50 -100 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soli
  • czarny lub kolorowy pieprz

Przepis na polentę. Wykonanie:

  • W garnku zagotowuj wodę z solą
  • Strumieniem wsypuj szybko kaszkę mieszając w tym czasie trzepaczką
  • Mieszaj do zagotowania
  • Zmniejsz gaz do minimum, gotuj około 50 minut mieszając co 3 minuty
  • Na koniec dodaj masło, ser, dokładnie wymieszaj

Polenta najlepiej smakuje podana ze startym serem na wierzchu. Jeśli masz ochotę, możesz na koniec dodać do niej przeróżne dodatki. Świetnie sprawdzi się tu podsmażona wcześniej cebulka z grzybami czy nawet sam czosnekPolena. Gęstszą polentę można również dodatkowo podsmażyć. Ulep z niej placuszki i smaż na rozgrzanym maśle. Smacznego!

Zobacz także: Sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Miłośnicy włoskiej pasty będą zachwyceni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
John
12 miesięcy temu
Ale przecież sól i masło zabija. Sami tak piszecie
A. Nowak
rok temu
Zasmakować znaczy to samo co polubić daną potrawę, a posmakować znaczy spróbować :)
Janusz
rok temu
Nie ma takiego słowa jak posmakuje! Jak już to zasmakuje
Żul z bramy
rok temu
Jadłem kiedyś we Włoszech, nic specjalnego!
Cate
rok temu
Polenta to danie zimowe.W Lazio je się z sosem pomidorowym i kawałkami cielęciny lub z salsicia
Fuj
rok temu
50 minut gotuj I mieszaj co 3. Chyba wam odbiło.
Tomasz
rok temu
Zagotować i pod kocyk jak inne kasze.Nie stać 50 min.i przypalić. Kaszka jak kaszka każdy je, z czym chce. Odkrycie Ameryki.
Danuta
rok temu
Potentat, a ja w młodości zajadałam danie pod nazwą kasza kukurydziana na gęsto. Taką kaszę mama podawała np na słodko z truskawkami ze śmietaną , albo polaną skwarkami ,posypaną twarogiem a do tego zsiadłe mleko. To była pychota!!!! Pozdrawiam
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić