Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pierogi

56
Podziel się:

Ciasto na pierogi, niby takie proste, a wciąż jest przedmiotem wielu sporów. Pora raz na zawsze to zakończyć najlepszym sposobem na pierogowe ciasto. Stosuje go sama Magda Gessler!

Sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pierogi
Przepis na idealne ciasto na pierogi wg. Magdy Gessler. (Pixabay, AKPA)

Dodawać jajko, dodać samo żółtko, nie solić, przesiać mąkę, nie przesiewać... Jak w końcu zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Okazuje się, że sekret tkwi w prostocie i wcale nie trzeba tak dużo. Magda Gessler zdradziła swój sposób na pierogowe ciasto. Tej kulinarnej ikonie nie sposób nie zaufać!

Sposób na pierogi Magdy Gessler. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml przegotowanej mocno ciepłej wody
  • sól

Sposób na pierogi Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Mąkę przesiej na stolnicę przez sito
  • Zrób w niej dołek i wlej tam połowę wody, zagnieć szybko ciasto
  • Stopniowo dolewaj resztę wody wciąż zagniatając
  • Ciasto powinno być gładkie, plastyczne, ale nie powinno lepić się do rąk
  • Teraz rozwałkuj je na płat o grubości 5 mm, wytnij kółka, nadziej farszem i ugotuj!
Zobacz także: Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(56)
123
8 miesięcy temu
Zrobiłam ciasto na pierogi wg przepisu Magdy Gesler z ciekawości bo zawsze wszystkich krytykuje w Kuchennych rewolucjach. Robię dużo pierogów i zawsze się udają a ten przepis jest beznadziejny. Stanowczo na taką ilość mąki za mało wody. Kicha Pani Magdo.
Teodor
11 miesięcy temu
Naleśniki , które robiłam wg przepisu p.Magdy wyszły znakomite . Pierogi robię tak samoi też wychodzą dobrze.
SzaRex
11 miesięcy temu
Robię tak samo,tylko daję zimną wodę. Tak mnie moja św.pamięci mama uczyła. I ciasto wychodzi znakomite.
Basar
11 miesięcy temu
Przychodzi mąż pani Gessler z pracy i widzi jak jego Magda zjeżdża po poręczy i pyta się co robisz kochanie? Grzeje pieroga! 🤣🤣🤣🤣
Gość
11 miesięcy temu
To ja też mam ten przepis od lat ,więc nie ma mi czym ta pseudo kucharka zaimponować
ANNA
11 miesięcy temu
BABCI
Jaga
11 miesięcy temu
Od lat robię pierogi. 125 ml wody na 500 g mąki to stanowczo za mało. Chciałabym zobaczyć jak pani Magda zagniata ciasto z takich proporcji. 250 ml wody to ilość ma pół kilo mąki. Woda oczywiście mocno ciepła.
Baba
11 miesięcy temu
To nie jest przepis Gessler tylko mojej babci.Ja go stosuje cale zycie,od kiedy w wieku 7 lat zaczeLam z babcia robic pierogi na Wigilie,
Tess
11 miesięcy temu
5mm to pół centymetra. Ciasto na pierogi powinno być jak najciensze, to nie pizza! Albo ktoś się pomylił albo ta restauracja nic się nie zna na pierogach.
hahaha.
11 miesięcy temu
a dlaczego daliscie zdjecie Violetty Villas?
ryba
11 miesięcy temu
ale tem przepis to jest na jej osobistego PIEROGA ???PACHNĄCEGO rybą
gość
11 miesięcy temu
Jej wygląd jest antyreklamą żarcia, które pichci.
chudy
11 miesięcy temu
5 mm wyjatkowo grube III to mniej wiecej tyle wlasnie. ciut chyba za grube
Kazik
11 miesięcy temu
Pierogi Gesler to zakalce mrożone z Lidla
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić