Przepis na prawdziwe korniszony. Ogórki konserwowe domowej roboty
Powoli zaczyna się sezon na pyszne ogórki gruntowe. Warto więc pomyśleć o zrobieniu zapasu i przygotowaniu ich na zimę. Sprawdź jak zrobić ogórki konserwowe, nazywane także korniszonami.
Ogórki konserwowe to ogórki, które zostały zamarynowane w occie i przyprawach. Bardzo często nazywa się je także korniszonami, jednak warto mieć na uwadze, że korniszony, chociaż są przygotowywane tak samo, są o wiele mniejsze.
Przepis na takie ogórki w Polsce pojawił się w XVII wieku. Mniej więcej w tym samym czasie podobne receptury rozpowszechniono w Wielkiej Brytanii i Niemczech. Chociaż próżno szukać oryginału, wiele osób uważa, że ogórki konserwowe przyrządzano jeszcze w czasach starożytnych.
Czytaj także: Obiad w 5 minut. Błyskawiczny przepis na kofty
Ogórki konserwowe. Potrzebne składniki:
- 1 kg jędrnych niedużych ogórków
Zalewa:
- 1 i 1/2 litra wody
- 250 ml octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Dodatki:
- ząbki czosnku
- liście laurowe
- gałązki kopru (na łodyżce)
- biała gorczyca
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Ogórki konserwowe. Sposób wykonania:
- ogórki umyj i ułóż w słoikach o pojemności 1 litra
- do słoików włóż dodatki: 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy, gałązkę kopru, łyżkę gorczycy, mały kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela
- zagotuj składniki zalewy (do zalewy także możesz dodać przyprawy takie jak liść laurowy, pieprz i ziele)
- gorącą zalewą zalej ogórki i od razu zakręć
- ogórki odwróć do góry dnem i odstaw w suche i dość ciemne miejsce
- dzięki odwróceniu do ogóry dnem nie musisz ogórków pasteryzować
- ogórki po kilku dniach można przenieść do piwniczki; do jedzenia są gotowe po tygodniu lub dwóch
Gotowe. Smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.