aktualizacja 

Obiad w 5 minut. Błyskawiczny przepis na kofty

4

Kofty to danie mięsne z dodatkiem orientalnych przypraw. Zasmakują każdemu wielbicielowi kuchni bliskowschodniej. Świetnie zgrywają się z dodatkami, chociaż sprawdzą się również bez nich. Smacznego!

Obiad w 5 minut. Błyskawiczny przepis na kofty
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kofty można zrobić z dowolnego rodzaju mięsa mielonego (zazwyczaj jagnięcego, wołowego, baraniego, rzadziej kurzego). Świetnie sprawdzają się jako szybki i prosty obiad. Jeśli nie planujesz wyjazdu na wakacje, możesz poczuć orient w kuchni. Niebo w gębie!

Przepis na kofty. Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/3 natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • olej

Przepis na kofty. Wykonanie

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy.
  • Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy dłonią na gładką masę.
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kofty i nabijamy na patyczki bambusowe do szaszłyków, które wcześniej moczymy w wodzie, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
  • Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym grillem lub z górną grzałką opiekacza.
  • Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza.
  • Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami i surówką.

Nasze kofty są już gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić