Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na racuchy z jabłkami. Jeden składnik zmienia smak całej potrawy

8
Podziel się:

Racuchy z jabłkami często goszczą na stołach w polskich domach. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że jeśli trochę odstąpimy od przepisu i dodamy jeden niestandardowy składnik, będą smakowały jeszcze lepiej. Tłumaczymy krok po kroku, jak je przygotować.

Przepis na racuchy z jabłkami. Jeden składnik zmienia smak całej potrawy
Szykujesz się do zrobienia racuchów? Koniecznie dodaj ten składnik (Getty Images)

Racuchy z jabłkami to przysmak, który większości osób kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Nasze babcie i mamy prawdopodobnie raczej trzymały się tradycyjnej receptury, nie dodając do ciasta... ryżu. Chociaż trudno uwierzyć, jego smak doskonale komponuje się z ciastem i owocem.

Przepis na racuchy z jabłkami – potrzebne składniki

  • trzy średniej wielkości słodkie jabłka (np. golden delicious, ligol albo rubin)
  • torebka białego ryżu
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • trzy jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cztery łyżki cukru waniliowego
  • dwie łyżeczki cynamonu


  • olej do smażenia racuchów


  • opcjonalnie: cukier puder

Przepis na racuchy z jabłkami – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj jabłka oraz oczyść je przy użyciu ręcznika papierowego.
  • Obierz jabłka, a następnie zetrzyj na tarce. W międzyczasie zacznij gotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Do startych jabłek dodaj cynamon i cukier, całość dokładnie wymieszaj.
  • Kiedy ryż będzie już gotowy, dodaj go do startych jabłek, wymieszaj i zalej szklanką mleka.
  • Do oddzielnej miski rozbij i roztrzep jajka. Dodaj je do jabłkowo-ryżowej masy i wymieszaj, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Mieszaj zawartość miski do momentu, aż dokładnie się połączą. Zacznij formować z nich racuchy.
  • Rozgrzej patelnię z olejem i zacznij smażyć na niej racuchy. Obracaj je tak, aby obie strony dokładnie się usmażyły.

Racuchy będą gotowe, kiedy nabiorą złocistobrązowej barwy. Jeśli masz ochotę, przed podaniem możesz posypać ich wierzch cukrem pudrem. Pamiętaj, że smakują doskonale tak, czy inaczej.

Zobacz także: Zobacz też: Szybkie racuchy z borówkami. Nie potrzebujesz drożdzy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
adolf
18 godz. temu
pimaku - cukru wanilinowego!!! naucz się czytać i pisać!!!
@@@
4 dni temu
A już myślałam, że znów chodzi o wodę gazowaną
Lubik
4 dni temu
Czosnek na pewno zmieni smak racuchów....
profanacja
4 dni temu
toż obrzydliwość
Z afryki
5 dni temu
A ja odaje do racuchow olejek z konopi indyjskich....Bomba!
e tam
5 dni temu
przepisy super Krystyn ,a ja mam ksiazke do gotowania stara troche poszarpana przez czas , mojej mamy i zadna mamałyga z tego nie wychodzi ,a dobre jedzonko ,placuszki i ciasteczka
Marek
5 dni temu
Nie wiem czy racuchy to typowy Polski przysmak,ale wiem że racuchy to mleko, mąka,jajka cynamon to podstawa ryż możliwe że też jest smaczne ale to już nie racuchy może ryżuchy
magda g.
5 dni temu
a ja jeszcze dodaję ogórki kiszone i dwa śledzie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić