Przepis na spaghetti aglio e olio. Klasyka włoskiej kuchni w 10 minut
Włoską kuchnię charakteryzuje prostota. Spaghetti aglio e olio przygotujesz w zaledwie 10 minut.
Źródło zdjęć: © YouTube.com | The Cooking Foodie
Głównymi składnikami tego włoskiego dania jest czosnek i oliwa. Ważne jest zatem, aby składniki, które wykorzystasz, były jak najlepszej jakości. Osoby, które lubią pikantne potrawy, mogą dodać pokrojoną ostrą papryczkę.
Przepis na aglio e olio. Potrzebne składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 ostra papryczka
- 100 g sera Pecorino Romano lub Parmezanu
- 100 g spaghetti
- Garść posiekanej pietruszki
Przepis na aglio e olio. Sposób przygotowania:
- Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z opisem na opakowaniu
- Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj pietruszkę i ostrą papryczkę
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, ostrą papryczkę i trochę pietruszki
- Odcedź makaron i zachowaj pół szklanki wody po makaronie
- Makaron przełóż na patelnię i podsmażaj wszystko przez dwie minuty
I gotowe. Po przełożeniu spaghetti aglio e olio na talerz dodaj resztę pietruszki i starty ser.