aktualizacja 

Przepis na superszybkie dyniowe muffiny. Są fenomenalne

1

Choć lato w pełni, warto już zbierać jesienne przepisy. Tak, żeby się potem nie okazało, że gdzieś zabraknie najpopularniejszego jesiennego warzywa - dyni. To idealna przekąska na chłodniejsze wieczory.

Przepis na superszybkie dyniowe muffiny. Są fenomenalne
Zdjęcie ilustracyjne. (YouTube)

Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw, królujących na jesiennych stołach. I nic dziwnego - jest niesamowicie pyszna i bardzo zdrowa, ma pełen wachlarz składników odżywczych i... skromną ilość kalorii. Świetnie nadaje się więc do jesiennych deserów w wersji fit.

Superszybkie dyniowe muffinki. Składniki:

  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej jasnej
  • 25 g kokosowych wiórków
  • 80 g cukru
  • ok. 150 g upieczonej dyni
  • 160 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki białej czekolady (opcjonalnie)

Superszybkie dyniowe muffinki. Wykonanie:

  • Upiecz kawałek dyni w piekarniku. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Piecz przez 30 minut. Po upieczeniu schłódź i zblenduj.
  • W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz je ze sobą.
  • Posiekaj czekoladę na małe kawałki.
  • Wymieszaj ciasto łyżką, a potem dodaj czekoladę.
  • Formę na muffiny wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż masą każdą przegródkę.
  • Piecz muffiny w 180 stopniach C przez około 23 minuty.
  • Najlepiej sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić