Przepis na szakszukę. Wyjątkowo proste i zdrowe danie

10

Szakszuka podbija w ostatnim czasie internet. Jajka w pomidorach prosto z Tunezji są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne - idealne na śniadanie lub lekką kolację.

Przepis na szakszukę. Wyjątkowo proste i zdrowe danie
Przepis na szakszukę (Pixabay)

Szaksuzka to ostatnio bardzo modne danie, polecane przez wiele osób. Pochodzący z Tunezji przepis cieszy się uznaniem, ponieważ jest prosty i bardzo zdrowy. Podstawowe składniki to pomidory i jajka, pozostałe można dobierać wedle preferencji.

Szakszuka. Potrzebne składniki:

  • 2 - 3 pomidory (w zależności od wielkości)
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz, oregano
  • opcjonalnie np. chili lub kmin rzymski
  • 2 jajka

Szakszuka. Sposób przygotowania:

  • sparz pomidory w gorącej wodzie, pozbądź się ich skórek, po czym pokrój je w kostkę
  • cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę
  • rozgrzej na patelni olej i wrzuć cebulę z czosnkiem, a po chwili dołącz pomidory
  • całość przypraw
  • kiedy pomidory zmiękną, wbij jajka i przykryj patelnię
  • po około 7 minutach zdejmij z ognia
  • podawaj na ciepło
Zobacz także: Quiche z serem kozim, papryką i cukinią
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić