Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała

24

Naszła cię ochota na pizzę, ale brak chęci do jej zrobienia jest silniejszy? Spróbuj pizzy z patelni. Robi się ją o wiele szybciej, a z naszego przepisu zawsze wychodzi udana!

Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała
Pizza z patelni. (YouTube)

Pizza z patelni to kulinarny hit ostatnich miesięcy. Dzięki temu, że robiona jest na patelni ciasto zawsze wychodzi idealnie chrupiące. Przykryta drugą warstwą ciasta jest o wiele smaczniejsza. Spróbujcie sami!

Przepis na pizzę z patelni. Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g sera (startego lub w plastrach)
  • 5 plastrów szynki

Przepis na pizzę z patelni. Wykonanie:

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, oliwę i wodę
  • Zagnieć ciasto tak, by powstała gładka i elastyczna masa
  • Podziel ciasto na dwie części
  • Rozwałkuj pierwszą z nich w okrągły kształt nieco większy, niż twoja patelnia (krawędzie będą później zawijane)
  • Na wierzch połóż szynkę, a na nią ser
  • Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią część z szynką i serem
  • Rogi zawijaj do środka, by całość była dokładnie połączona
  • Patelnię nasmaruj oliwą i rozgrzej
  • Smaż pod przykryciem po 5 minut z każdej ze stron

I gotowe. Jeśli preferujesz wegetariańskie opcje, zamiast szynki doskonale sprawdzi się tu wędzone tofu. Jeśli masz dłuższą chwilę, ciasto możesz posmarować sosem do pizzy.

Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić