Ciasteczka "chmurki". Prosty przepis, do którego nie potrzebujesz nawet mąki

4

Ciasteczka bezowe są bardzo proste w wykonaniu. Są do tego też bardzo smaczne i bardzo efektowne. W smaku przypominają słynne makaroniki, jednak nie są aż tak czasochłonne. To miła odmiana dla klasycznych, maślanych czy czekoladowych ciastek.

Ciasteczka "chmurki". Prosty przepis, do którego nie potrzebujesz nawet mąki
Ciasteczka bezowe. (YouTube)

Ciasteczka bezowe mogą być szybszym zamiennikiem makaroników. Jeśli masz ochotę, również można je przełożyć kremem. Wtedy warto zrobić trochę mniejsze ciasteczka. Jeśli masz problem z nakładaniem masy na blachę, możesz pomóc sobie łyżką do lodów. W ten sposób ciasteczka nabiorą też kształtu chmurki.

Przepis na bezowe ciastka. Potrzebne składniki:

  • 4 białka jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g pokruszonych migdałów
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanka cukru pudru
  • pół tabliczki pokruszonej czekolady

Przepis na bezowe ciastka. Sposób wykonania:

  • Jajka ubij z dodatkiem soku z cytryny na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj partiami powoli cukier
  • Dodaj do sztywnej białkowej masy kawałki czekolady, migdały i cukier wanilinowy, zamieszaj szpatułką
  • Za pomocą łyżki układaj obok siebie podzieloną na partię masę na blaszkę wyłożoną papierem, najlepiej, by każda część była mniej więcej tej samej wielkości
  • Ciasteczka piecz ok 1,5 godziny w temperaturze 90 stopni
Zobacz także: Francuskie makaroniki według przepisu 1895 roku
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić