Przepis na torcik bez pieczenia. Cytrynowo-migdałowe ciasto podbije podniebienia

7

Nie masz czasu na żmudne przygotowania w kuchni przed świętami? Nic straconego. Ten cytrynowo-migdałowy torcik bez pieczenia pozwoli ci go zaoszczędzić, a przy okazji zrobi niemałe wrażenie na gościach. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Przepis na torcik bez pieczenia. Cytrynowo-migdałowe ciasto podbije podniebienia
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Torcik bez pieczenia? Ależ tak! Połączenie cytrynowo-migdałowego smaku posmakuje prawdziwym koneserom słodkości. A Ty? Zrelaksujesz się trochę w przerwie między malowaniem pisanek a innymi domowymi obowiązkami.

Torcik bez pieczenia cytrynowo-migdałowy. Składniki:

  • 250 g biszkoptów
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g płatków migdałowych
  • 60 g masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • owoce do ozdoby

Torcik bez pieczenia cytrynowo-migdałowy. Wykonanie:

  • Do rondelka przełożyć masło, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
  • Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
  • Do miski przełożyć żółtka, jajko i ubić mikserem.
  • Gotującą się masę cytrynową zdjąć z ognia, odstawić na 1-2 minuty i wlać ją przez sitko do ubitych jajek, wymieszać krótko mikserem.
  • Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu.
  • Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie trochę luźniejsza niż budyń.
  • Krem cytrynowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk.
  • Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, można na całą noc.
  • Płatki migdałowe przełożyć na suchą patelnię i uprażyć je, aż delikatnie się przyrumienią.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
  • Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów.
  • Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem.
  • Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Dodać cały lemon curd i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu wyrównać.
  • Wierzch posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych.
  • Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je połową pozostałego ponczu.
  • Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać, posypać płatkami i ułożyć trzecią warstwę biszkoptów, nasączyć je pozostałym ponczem.
  • Wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
  • Torcik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
  • Brzeg ciasta można wyrównać nożem.
  • Wierzch ozdobić owocami i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić