Przepis na zupę jabłkową. Będziesz pod wrażeniem, jak ci zasmakuje
Jabłko to owoc, który kojarzy się raczej jako główny składnik ciast czy deserów, a nie składnik obiadu. A szkoda – przygotowana z niego zupa jest nie tylko przepyszna, lecz do tego stanowi prawdziwą bombę witaminową. Chroni m.in. przed przeziębieniami.
Ważny składnik zupy jabłkowej stanowi sok z cytryny. Ten owoc jest cennym składnikiem witaminy C, której potrzebujemy szczególnie w okresie jesiennym, gdy w powietrzu nieustannie krążą zarazki.
Przeczytaj także: Przepis na zupę z gruszek. Smakuje przepysznie o każdej porze roku
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Przepis na zupę jabłkową – potrzebne składniki
- cztery średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta brązowego cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Przeczytaj także: Pycha! Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler
Przepis na zupę jabłkową – sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie pokrój jabłka, pamiętając o starannym usunięciu szypułek oraz gniazd nasiennych.
- Umieść przygotowane wcześniej jabłka w garnku, zalewając je wodą tylko tak, aby zakryły kawałki owoców.
- Jabłka gotuj, aż staną się zupełnie miękkie. Następnie zblenduj zawartość garnka, dodaj jogurt naturalny i ponownie zblenduj, dodając wcześniej sok z cytryny, cukier oraz przyprawy.
Przeczytaj także: Przepis na zupę porową. Sprawdzi się na co dzień i od święta
Gdyby zupa zdążyła wystygnąć, podgrzej ją przed podaniem na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Jeśli masz ochotę, możesz udekorować wierzch potrawy plasterkami świeżego jabłka.