Przepis na zupę jabłkową. Będziesz pod wrażeniem, jak ci zasmakuje

3

Jabłko to owoc, który kojarzy się raczej jako główny składnik ciast czy deserów, a nie składnik obiadu. A szkoda – przygotowana z niego zupa jest nie tylko przepyszna, lecz do tego stanowi prawdziwą bombę witaminową. Chroni m.in. przed przeziębieniami.

Przepis na zupę jabłkową. Będziesz pod wrażeniem, jak ci zasmakuje
Zupa jabłkowa to idealna propozycja na jesień (Getty Images)

Ważny składnik zupy jabłkowej stanowi sok z cytryny. Ten owoc jest cennym składnikiem witaminy C, której potrzebujemy szczególnie w okresie jesiennym, gdy w powietrzu nieustannie krążą zarazki.

Przepis na zupę jabłkową – potrzebne składniki

  • cztery średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta brązowego cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Przepis na zupę jabłkową – sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie pokrój jabłka, pamiętając o starannym usunięciu szypułek oraz gniazd nasiennych.
  • Umieść przygotowane wcześniej jabłka w garnku, zalewając je wodą tylko tak, aby zakryły kawałki owoców.
  • Jabłka gotuj, aż staną się zupełnie miękkie. Następnie zblenduj zawartość garnka, dodaj jogurt naturalny i ponownie zblenduj, dodając wcześniej sok z cytryny, cukier oraz przyprawy.

Gdyby zupa zdążyła wystygnąć, podgrzej ją przed podaniem na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Jeśli masz ochotę, możesz udekorować wierzch potrawy plasterkami świeżego jabłka.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na ryż z jabłkami pod bezową pierzynką
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić