o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
EKO
|

Przepis na zupę porową. Sprawdzi się na co dzień i od święta

1
Podziel się

Temperatura na zewnątrz jest coraz niższa, warto więc postawić na sycące i podawane na gorąco dania. Dobrą propozycją będzie na przykład zupa porowa. Na pewno posmakuje zarówno domownikom, jak i gościom.

Przepis na zupę porową. Sprawdzi się na co dzień i od święta
Zupa porowa jest nie tylko sycąca, lecz także dostarczy naszemu organizmowi mnóstwo energii (Getty Images)
bESirYjp

Zupa porowa jest nie tylko sycąca, lecz także bardzo zdrowa. Ponieważ do jej przygotowania potrzeba wielu warzyw, stanowi dla naszego organizmu prawdziwą bombę witaminową.

Przepis na zupę porową – potrzebne składniki

  • 3 duże pory lub 4-5 mniejszych
  • średniej wielkości marchewka
  • 4-5 małych ziemniaków lub 2-3 duże
  • korzeń pietruszki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany (tradycyjnej lub wegańskiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
bESirYjr

Przepis na zupę porową – sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie pokrój warzywa na mniejsze części. Możesz zostawić kilka kawałków pora, którymi ozdobisz gotową zupę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie smaż na niej tak przygotowane warzywa.
  • Wymieszaj odrobinę gorącej oliwy z patelni ze śmietaną, a następnie ostrożnie dodawaj ją do warzyw, cały czas mieszając.
  • Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj zawartość patelni do bulionu warzywnego. Całość zmiksuj, aż uzyskasz idealnie gładką masę.
  • Dodaj do zupy przyprawy, a następnie jeszcze raz zmiksuj.
bESirYjx

Jeśli po zmiksowaniu zupa okaże się zbyt rzadka, dodaj do niej jeszcze odrobinę śmietany. Przed podaniem możesz dorzucić kilka świeżych krążków pora.

Zobacz także: Zobacz też: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bESirYjS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
Lena
2 miesiące temu
Por ziemniaki bulion maślanka śmietana. Dwa duże pory 3-4 duże ziemniaki można dodać korzeń pietruszki. Pokrojone w kostkę ugotować można dodać kostkę rosołową(bulion). Dolac maślankę 1-2 szklanki w zależności od smaku a na końcu dobra śmietanę. Pycha. To zupa z mojego dzieciństwa.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić