Przepis na zupę porową. Sprawdzi się na co dzień i od święta

1

Temperatura na zewnątrz jest coraz niższa, warto więc postawić na sycące i podawane na gorąco dania. Dobrą propozycją będzie na przykład zupa porowa. Na pewno posmakuje zarówno domownikom, jak i gościom.

Przepis na zupę porową. Sprawdzi się na co dzień i od święta
Zupa porowa jest nie tylko sycąca, lecz także dostarczy naszemu organizmowi mnóstwo energii (Getty Images)

Zupa porowa jest nie tylko sycąca, lecz także bardzo zdrowa. Ponieważ do jej przygotowania potrzeba wielu warzyw, stanowi dla naszego organizmu prawdziwą bombę witaminową.

Przepis na zupę porową – potrzebne składniki

  • 3 duże pory lub 4-5 mniejszych
  • średniej wielkości marchewka
  • 4-5 małych ziemniaków lub 2-3 duże
  • korzeń pietruszki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany (tradycyjnej lub wegańskiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis na zupę porową – sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie pokrój warzywa na mniejsze części. Możesz zostawić kilka kawałków pora, którymi ozdobisz gotową zupę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie smaż na niej tak przygotowane warzywa.
  • Wymieszaj odrobinę gorącej oliwy z patelni ze śmietaną, a następnie ostrożnie dodawaj ją do warzyw, cały czas mieszając.
  • Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj zawartość patelni do bulionu warzywnego. Całość zmiksuj, aż uzyskasz idealnie gładką masę.
  • Dodaj do zupy przyprawy, a następnie jeszcze raz zmiksuj.

Jeśli po zmiksowaniu zupa okaże się zbyt rzadka, dodaj do niej jeszcze odrobinę śmietany. Przed podaniem możesz dorzucić kilka świeżych krążków pora.

Zobacz także: Zobacz też: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić