Zachowaj smak lata, czyli przepis na grecką zupę cytrynową

2

Za oknem szaro, zimno i ponuro. Ale gdyby tak odświeżyć trochę jesienną kuchnię i przygotować coś, dzięki czemu choćby myślami wrócimy do egzotycznych, ciepłych miejsc? Grecka zupa cytrynowa zaprowadzi nasze kubki smakowe właśnie w kierunku słońca!

Zachowaj smak lata, czyli przepis na grecką zupę cytrynową
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Jesień to doskonały czas dla dyni, marchwi, jabłek i, rzecz jasna, śliwek. Ale gdyby tak odejść od tego na moment i upichcić coś, co nas rozgrzeje, pozytywnie wpłynie na naszą odporność (ze względu na obecność witaminy C) i w dodatku przypomni smak lata? Czas na grecką zupę cytrynową! P.s. Jest dobra na kaca!

Grecka zupa cytrynowa. Składniki:

  • 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
  • 3 jajka
  • sok z dwóch cytryn sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka plasterków cytryny do przybrania

Grecka zupa cytrynowa. Wykonanie:

  • Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka.
  • Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody.
  • Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.
  • Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić