Przepis na najprostszą polską zupę - zalewajkę
Zalewajka to najprawdopodobniej najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca, polska zupa. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Powstało kilka wersji kultowego przepisu na zalewajkę, które różnią składnikami, ale samo jej wykonanie jest zawsze takie samo.
Źródło zdjęć: © YouTube
Tę zupę zrobiłby każdy. Jest prawdopodobnie najprostszą polską zupą. Jej wykonanie jest wręcz banalne - wystarczy zalać ziemniaki żurem. Poradzi sobie z tym nawet największy laik. Co ciekawe, można ją przygotować z dosłownie kilku składników.
Najprostsza polska zupa - zalewajka. Składniki:
- 2 l wody
- 1/2 l żuru
- 700 g ziemniaków
- 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- suszone grzyby
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki śmietany 18%
Najprostsza polska zupa - zalewajka. Wykonanie:
- Grzyby namocz przez około godzinę;
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę;
- Cebulę i czosnek posiekaj;
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć posiekaną cebulę;
- Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła;
- Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby;
- Gotuj na średnim ogniu;
- W osobnym naczyniu wymieszaj żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem;
- Gdy ziemniaki będą lekko twarde, dodawaj żurek do gotującej się zupy, stale mieszając;
- Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem;
- Gotuj jeszcze 10-15 minut;
- Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i podsmaż na patelni;
- Dodaj do zupy.
Źródło artykułu: o2pl