Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Przepis na najprostszą polską zupę - zalewajkę

104
Podziel się:

Zalewajka to najprawdopodobniej najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca, polska zupa. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Powstało kilka wersji kultowego przepisu na zalewajkę, które różnią składnikami, ale samo jej wykonanie jest zawsze takie samo.

Przepis na najprostszą polską zupę - zalewajkę
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Tę zupę zrobiłby każdy. Jest prawdopodobnie najprostszą polską zupą. Jej wykonanie jest wręcz banalne - wystarczy zalać ziemniaki żurem. Poradzi sobie z tym nawet największy laik. Co ciekawe, można ją przygotować z dosłownie kilku składników.

Najprostsza polska zupa - zalewajka. Składniki:

  • 2 l wody
  • 1/2 l żuru
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany 18%

Najprostsza polska zupa - zalewajka. Wykonanie:

  • Grzyby namocz przez około godzinę;
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę;
  • Cebulę i czosnek posiekaj;
  • Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć posiekaną cebulę;
  • Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła;
  • Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby;
  • Gotuj na średnim ogniu;
  • W osobnym naczyniu wymieszaj żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem;
  • Gdy ziemniaki będą lekko twarde, dodawaj żurek do gotującej się zupy, stale mieszając;
  • Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem;
  • Gotuj jeszcze 10-15 minut;
  • Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i podsmaż na patelni;
  • Dodaj do zupy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(104)
KalesonJazzus
rok temu
Kilkanaście składników? Moczenie grzybów przez godzinę? Obieranie ziemniaków? Oto najprostsza zupa: mrożona mieszanka warzywna+kostka rosołowa+woda+co tam akurat mamy w koszyku z pzyprawami. Do talerza łyżka śmietany i gotowe.
Wilk
rok temu
Najlepszą ZALEWAJKĘ gotował Kociniak w filmie "Jak rozpętałem II wojnę światową" !!!!
Zagłoba
rok temu
Zalewajka , żurek i biały barszcz to ta sama zupa na zakwasie tylko są to odmiany regionalne . Zalewajka jest określana w Zagłębiu jako potrawa regionalna choć Jura Krakowsko Częstochowska i przynajmniej częściowo Kielecczyzna też traktuje tą zupę
Olo
rok temu
Grzybach znaczy się. Sprostowanie.
Hmmmm
rok temu
Moja babcia robiła zalewajke, zakwas chodziło się kupować od jednej pani z kamienicy ale żeby suszone grzyby tam były to ja nie wiem co to za przepis
Lol
rok temu
Suszone grzyby do zalewajki? No dziwne
Wyplosz
rok temu
Najlepsza jest zupa Gola Zośka czyli 1 cebula pokrojona w drobna kostkę sól pieprz pół litra zimnej wody i ok. 2lyzki octu. Cebulę z solą i pieprzem rozciskamy łyżką w talerzu dodajemy pół litra zimnej wody i ocet do smaku. Pycha. Jadało się tak w czasie II wojny światowej.
asd
rok temu
już widzę jak młode księżniczki gotują , one tylko do maca
Smakosz
rok temu
Zalewajka to typowa zupa łódzka zakwas z mąki żytniej mogła być z otrębami z ziemniakami z dodatkiem majeranku do tego przesmażone skwarki ze słoniny i trochę cebulki pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe były drogie i nieosiągalne. W bogatszej wersji zalewajkę można było zrobić na wur zupie można ją było dostać u rzeżnika / woda po gotowaniu kaszanki i salcesonu/ to dopiero był smak. Na zalewajkę niektórzy mówią przegląd tygodnia gotowało się ją z końcówek wędlin wymienionych ze spiżarki
Zalewajka
rok temu
Ten, kto pisał ten artykuł nigdy nie jadł zalewajki. Zupa chłopów, a w przepisie ziele angielskie, liść laurowy itp. No przecież każda chłopka miała takie przyprawy na wyciągnięcie ręki... Żenada.
robis70
rok temu
po pierwsze zakwas robi się samemu a nie kupuje, nie ma tam miejsca na śmietanę, majeranek, kroi się słoninę a nie boczek itd itd, tak naprawdę zalewajka to była kiedyś zupa dla "biednych" w czasie żniw, a w połączeniu z prazokami i zsiadłym mlekiem to istny cud.
Łodzianka
rok temu
To jest przepis na żurek, a nie zalewajke. Zalewajka to łódzka nazwa zupy na zakwasie ze skwierczacymi skwarkami.
piwożeszty
rok temu
dobra na katza.
Gestor
rok temu
Jest to zbliżone do zalewajki,bo do zalewajki nie daje się boczku! Daje się twarde przyprawy oraz cebulę i czosnek .Po ugotowaniu na talerzu okrasza się świeżo przesmażoną słoninką(musi skwierczeć) dużą ilość kopru i śmietanę.Wszystko!Dopuszcza się gotowanie wywaru na króliku lub cielęcinie .
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić