aktualizacja 

Przepyszny chleb fiński. Doskonały na śniadanie

17

Nic tak dobrze nie smakuje jak kromka jeszcze ciepłego chleba z masłem. Jeszcze lepiej smakuje chleb przygotowany własnoręcznie. Wypróbuj przepis na chleb fiński, który jest bardzo prosty, a co więcej każdemu się uda się przygotować.

Przepyszny chleb fiński. Doskonały na śniadanie
Chleb fiński. (Pixabay)

W różnych częściach Finlandii znajdziemy różne odmiany chleba. Bardzo często pieczone są tam chleby na zakwasie żytnim - ciemne i niemal płaskie. Często do chlebów dodaje się odrobinę miodu, co nadaje im lekko słodki posmak. Koniecznie wypróbuj przepisu na chleb z mieszanki mąki pszennej i żytniej, który z pewnością na stałe zagości twoim stole.

Chleb fiński. Potrzebne składniki:

  • 1/2 litra zsiadłego mleka lub jogurtu
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2,5 szklanki mąki żytniej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • tłuszcz do posmarowania formy

Chleb fiński. Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • letni jogurt rozetrzyj z drożdżami
  • dodaj sól i miód i dobrze wymieszaj
  • dosyp mąkę żytnią i wyrób
  • dodaj mąkę pszenną i ponownie wyrób
  • ciasto odstaw na około 20-30 min do wyrośnięcia
  • ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i podziel na dwie części
  • uformuj dwa bochenki
  • wysmaruj blachę tłuszczem
  • bochenki wyłóż na blachę
  • odstaw chleby na około 40 min do wyrośnięcia
  • chleb piecz około 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz przepisu na oryginalną nowojorską pizzę.

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić