aktualizacja 

Pyszna grochówka na wędzonce. Przepis jak u babci

7

Zupa grochowa to jedna z klasycznych polskich zup. Jest doskonała w okresie zimowym, ponieważ syci i rozgrzewa. Sprawdź, jak ją przyrządzić z prawdziwego, babcinego przepisu.

Pyszna grochówka na wędzonce. Przepis jak u babci
Zupa grochowa. (Pixabay)

Zupa grochowa kojarzy się przede wszystkim z wojskiem, ale może być także doskonałym obiadem. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Grochówka najlepiej smakuje na wędzonych kościach, ale może być przyrządzona także na wywarze z golonki czy klasycznym rosole.

Grochówka. Potrzebne składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • por
  • pół selera
  • 5 ziemniaków
  • 300 g kości wędzonych (lub boczek wędzony)
  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • kiełbasa zwyczajna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • szczypta majeranku, pieprzu mielonego, papryki słodkiej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
  • do dużego garnka wlej wodę do 3/4
  • dodaj do środka ziele angielskie, liść laurowy, kości wędzone, obrany i posiekany czosnek
  • całą włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do garnka
  • cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na drobny kolor
  • dodaj cebulę do zupy
  • ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą
  • gdy warzywa będą całkiem miękkie, wyciągnij je na talerz
  • groch wsyp do sitka i wypłucz, a następnie dodaj do zupy
  • gdy groch zmięknie, do zupy dodaj kiełbasę i ziemniaki
  • gdy ziemniaki będą miękkie można dodać wyłowione wcześniej warzywa (pokrojone w kostkę)
  • zupę dopraw do smaku pieprzem, majerankiem oraz papryką
  • podawaj z chlebem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić