Pyszna grochówka na wędzonce. Przepis jak u babci
Zupa grochowa to jedna z klasycznych polskich zup. Jest doskonała w okresie zimowym, ponieważ syci i rozgrzewa. Sprawdź, jak ją przyrządzić z prawdziwego, babcinego przepisu.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Zupa grochowa kojarzy się przede wszystkim z wojskiem, ale może być także doskonałym obiadem. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Grochówka najlepiej smakuje na wędzonych kościach, ale może być przyrządzona także na wywarze z golonki czy klasycznym rosole.
Grochówka. Potrzebne składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por
- pół selera
- 5 ziemniaków
- 300 g kości wędzonych (lub boczek wędzony)
- 2 szklanki grochu łuskanego
- kiełbasa zwyczajna
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- szczypta majeranku, pieprzu mielonego, papryki słodkiej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
- do dużego garnka wlej wodę do 3/4
- dodaj do środka ziele angielskie, liść laurowy, kości wędzone, obrany i posiekany czosnek
- całą włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do garnka
- cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na drobny kolor
- dodaj cebulę do zupy
- ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą
- gdy warzywa będą całkiem miękkie, wyciągnij je na talerz
- groch wsyp do sitka i wypłucz, a następnie dodaj do zupy
- gdy groch zmięknie, do zupy dodaj kiełbasę i ziemniaki
- gdy ziemniaki będą miękkie można dodać wyłowione wcześniej warzywa (pokrojone w kostkę)
- zupę dopraw do smaku pieprzem, majerankiem oraz papryką
- podawaj z chlebem
Źródło artykułu: o2pl