Pyszna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu

1

Wielkanocne śniadanie zwykle lubimy celebrować obficie, ciesząc się dużą ilością potraw. Rzadko zdarza się, żeby wszystko ze świątecznego stołu zostało zjedzone. Aby nie marnować jedzenia, z wielkanocnych resztek można przygotować pyszną i prostą sałatkę.

Pyszna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu
Sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu (Getty Images)

W Wielką Niedzielę podczas uroczystego śniadania wielkanocnego prawie zawsze towarzyszą nam jajka w różnym wydaniu i domowy chrzan. Jeśli z posiłku zostały Ci resztki, pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! W łatwy sposób można przyrządzić z nich smaczną sałatkę, która pozwoli wykorzystać pozostałości po Wielkanocy.

Sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu - potrzebne składniki

  • 5 jajek na twardo
  • cebula
  • duże jabłko
  • 2 ziemniaki
  • łyżka startego chrzanu
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier, przyprawy do smaku

Sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu - sposób przygotowania

  • do startego na małych oczkach chrzanu dodaj sok z cytryny
  • jajka, ziemniaki i jabłko pokrój w kostkę, cebulę posiekaj
  • śmietanę wymieszaj z cukrem, solą i pieprzem
  • pokrojone składniki połącz z chrzanem i śmietaną
  • sałatkę przykryj i odstaw na około godzinę, by nabrała bardziej intensywnego smaku

Tak przygotowaną sałatkę z wielkanocnych resztek można przyozdobić np. szczypiorkiem lub rzeżuchą. To świetny sposób na smaczne wykorzystanie resztek w duchu "no waste". Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić