Pyszny i dietetyczny kebab. Zrobisz go w domu!

7

Kebab ma w Polsce wielu fanów. Nic dziwnego, w końcu to niedrogi, szybki i sycący posiłek. Jest też bardzo kaloryczny, dlatego niektórzy świadomie z niego rezygnują. Mamy dobrą wiadomość - nie musicie tego robić. Wystarczy, że przygotujecie kebab według poniższych wskazówek.

Pyszny i dietetyczny kebab. Zrobisz go w domu!
Jeśli lubicie, to możecie także oprócz sałaty lodowej wykorzystać sałatę pekińską (Pixabay)

Polski kebab różni się od tego tradycyjnego serwowanego w Turcji. Tam jest to grillowana baranina z warzywami, którą podaje się na talerzu w towarzystwie lekkiego sosu i soku z cytryny. Tymczasem w Polsce przyjął on formę klasycznego, a co za tym idzie - tuczącego fast foodu.

Kebab jak z tureckiej restauracji we własnym domu

Jeśli jesteście fanami kebabów, ale staracie się dbać o dietę, lub zrzucenie paru kilogramów jest Waszym noworocznym postanowieniem - mamy rozwiązanie. Jest kilka sposobów na przygotowanie tego dania w zdrowy i dietetyczny sposób.

Po pierwsze - należy postawić na dobrej jakości mięso. W poniższym przepisie wykorzystujemy mięso z kurczaka. Dlaczego nie prawdziwą baraninę - spytacie. Otóż baranina w Polsce jest bardzo droga i w rzeczywistości nawet punkty, które serwują Wam kebab, nie robią go z baraniny, a najczęściej z... wołowiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Warto też zadbać o pełnoziarnistą bułkę zamiast białego pieczywa. W trakcie przygotowania poszczególne składniki nie będą smażone, tylko pieczone lub grillowane.

Domowy dietetyczny kebab - składniki:

  • 2 podłużne pełnoziarniste bułki,
  • 250 g filetów z kurczaka,
  • 500g ziemniaków,
  • najlepiej odmiana do pieczenia,
  • 1/3 główki sałaty lodowej,
  • 1 ogórek,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • przyprawa kebab/gyros,
  • olej, sól

Sos czosnkowy:

  • 250ml jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz.

Domowy dietetyczny kebab - sposób przyrządzenia:

  • Kurczaka kroimy na drobne kawałki, obsypujemy przyprawą kebab lub gyros, solimy, polewamy kilkoma kroplami oleju. To samo robimy z ziemniakami.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na jedną tackę do grillowania wykładamy kurczaka, na drugą ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  • W tym czasie sałatę dzielimy na liście, a je same rozdrabniamy na kilka kawałków. Ogórek kroimy w plastry, pomidor w ćwiartki, cebulę w pióra, paprykę w paski. Cebulę oraz paprykę wykładamy na tackę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia.
  • Zabieramy się za sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do jogurtu greckiego dodajemy czosnek, posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy. Następnie solimy i pieprzymy do smaku i ponownie mieszamy.
  • Bułki kroimy w poprzek i rozkładamy. Wyjmujemy z piekarnika mięso i warzyw
  • Każdą bułkę smarujemy odrobiną sosu. Kładziemy sałatę lodową, ogórki i pomidory, podpieczoną cebulę i paprykę, a następnie wykładamy kurczaka. Bułkę składamy i polewamy sosem. Obok niej na talerzu wykładamy upieczone ziemniaczki

i gotowe! Kebab przyrządzony w ten sposób jest smaczny, a jednocześnie znacznie mniej kaloryczny od swojego "ulicznego" odpowiednika!

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić