Ratunkowy przepis. Tego karpia przyrządzisz na kwadrans przed kolacją

0

Szał przedświątecznych przygotowań może pochłonąć nas na tyle mocno, że w morzu obowiązków zapomnimy o rzeczach najważniejszych. Co zatem zrobić gdy okna lśnią czystością, choinka ogrzewa salon ciepłym światłem, a my z przerażeniem odkrywamy, że surowy karp wciąż leży w lodówce?

Ratunkowy przepis. Tego karpia przyrządzisz na kwadrans przed kolacją
Błyskawiczny przepis na karpia (Adobe Stock)

Ten błyskawiczny przepis na karpia uratuje nas z każdej kuchennej opresji. Delikatne mięso i oryginalny smak osiągniemy zaledwie w kwadrans. Warto zachować ten patent w pamięci, bo może przydać się nam w niejedno Boże Narodzenie. I nie tylko! Oto ratunkowy przepis.

Dzwonka z karpia w bakaliach. Potrzebne składniki:

  • 4 dzwonka z karpia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 6-8 orzechów włoskich
  • dwie garści płatków migdałowych
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • mąka

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Karp w sosie majonezowo - porowym. Danie zrobi furorę w domu

Dzwonki z karpia w bakaliach. Sposób przyrządzania:

  • Dzwonki z karpia natrzyj solą i posyp delikatnie pieprzem.
  • Obierz z łupinek orzechy włoskie, dodaj migdały i drobno posiekane świeże zioła. Całość zmiel w młynku do kawy lub ubij w moździerzu.
  • Kawałki ryby najpierw obtocz w miodzie, następnie bakalie z ziołami potraktuj jak panierkę. Dokładnie obtocz w niej kawałki ryby
  • Rozgrzej masło klarowane na patelni i smaż w niej dzwonki z karpia.
  • Podawaj z gałązką świeżych ziół. Jeżeli akurat znajdziesz w swojej spiżarni, możesz dodać do gotowej potrawy garść rodzynek lub łyżkę żurawiny.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić