Ratunkowy przepis. Tego karpia przyrządzisz na kwadrans przed kolacją
Szał przedświątecznych przygotowań może pochłonąć nas na tyle mocno, że w morzu obowiązków zapomnimy o rzeczach najważniejszych. Co zatem zrobić gdy okna lśnią czystością, choinka ogrzewa salon ciepłym światłem, a my z przerażeniem odkrywamy, że surowy karp wciąż leży w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ten błyskawiczny przepis na karpia uratuje nas z każdej kuchennej opresji. Delikatne mięso i oryginalny smak osiągniemy zaledwie w kwadrans. Warto zachować ten patent w pamięci, bo może przydać się nam w niejedno Boże Narodzenie. I nie tylko! Oto ratunkowy przepis.
Dzwonka z karpia w bakaliach. Potrzebne składniki:
- 4 dzwonka z karpia
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 6-8 orzechów włoskich
- dwie garści płatków migdałowych
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki miodu
- 1 gałązka rozmarynu
- mąka
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karp w sosie majonezowo - porowym. Danie zrobi furorę w domu
Dzwonki z karpia w bakaliach. Sposób przyrządzania:
- Dzwonki z karpia natrzyj solą i posyp delikatnie pieprzem.
- Obierz z łupinek orzechy włoskie, dodaj migdały i drobno posiekane świeże zioła. Całość zmiel w młynku do kawy lub ubij w moździerzu.
- Kawałki ryby najpierw obtocz w miodzie, następnie bakalie z ziołami potraktuj jak panierkę. Dokładnie obtocz w niej kawałki ryby
- Rozgrzej masło klarowane na patelni i smaż w niej dzwonki z karpia.
- Podawaj z gałązką świeżych ziół. Jeżeli akurat znajdziesz w swojej spiżarni, możesz dodać do gotowej potrawy garść rodzynek lub łyżkę żurawiny.