Święta na słodko: wegańskie pączki od Grzegorza i Magdy Łapanowskich

5

Na świątecznym stole lądują najczęściej makowiec, sernik i szarlotka oraz pierniczki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby "wigilijny słodki stół" nieco poszerzyć o...pączki. Zwłaszcza, że w niektórych miejscach je się je w tym czasie od zawsze, jak chociażby w rodzinie żony Grzegorza Łapanowskiego, Magdy, w Ożarowie Mazowieckim.

Święta na słodko: wegańskie pączki od Grzegorza i Magdy Łapanowskich
Grzegorz Łapanowski podzielił się ulubionym przepisem na pączki (AKPA, Pexels, Adam Kontor, Jacek Kurnikowski)

Grzegorz Łapanowski w swoim menu nie rezygnuje z mięsa, ale znacznie je ogranicza. Swoim fanom radzi z jakich produktów korzystać jak najrzadziej, żeby żywić się w sposób dobry dla naszej planety. Okazuje się, że można to zrobić nawet w przypadku przygotowywania pączków, które kojarzą się nam z tłustym tradycyjnym wypiekiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Przepis na pączki Grzegorz Łapanowski zawdzięcza w dużej mierze babci swojej małżonki. Babcia Jadzia przygotowuje je tradycyjnie: na jajach, maśle, mleku i smalcu. Jednak jak przekonują państwo Łapanowscy - w wersji wegańskiej są równie pyszne.

Wegańskie pączki świąteczne Grzegorza i Magdy Łapanowskich - składniki:

Składniki na nadzienie:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (innego niż kokosowe)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • pół słoiczka dżemu porzeczkowego

Składniki na ciasto:

  • 340 ml mleka sojowego
  • 45 g świeżych drożdży
  • 90 g cukru (plus cukier puder do dekoracji)
  • 500 g przesianej mąki
  • skórka z 1 cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • szczypta soli 60 g rafinowanego oleju kokosowego roztopionego i ostudzonego
  • do smażenia: olej rzepakowy i olej rafinowany kokosowy w proporcjach 2:3

Wegańskie pączki świąteczne Grzegorza i Magdy Łapanowskich - sposób przyrządzenia:

  • Na pierwszy ogień idzie nadzienie. Zagotuj mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Połącz mleko roślinne z mąką i wlewaj do gotującego się mleka kokosowego, mieszaj trzepaczką. Po 1 min gotowania wystudź, przykryj i włóż do lodówki na 2 godz. Gotowy budyń dwoma ruchami łyżki połącz z dżemem porzeczkowym, następnie przełóż go do worka cukierniczego z cienką końcówką (nadzienie powinno mieć"marmurkową" strukturę)
  • Delikatnie podgrzej mleko, dodaj drożdże, łyżkę cukru i 200 g mąki. Po wymieszaniu trzepaczką przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
  • Wyrośnięty zaczyn wyrabiaj z pozostałymi składnikami (poza olejem kokosowym) 15 min mikserem. Olej kokosowy wlej stopniowo na koniec, cały czas miksując. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, o gładkiej strukturze, a dzieża czysta, bez resztek na ściankach. Posyp ciasto cienką warstwą mąki, przykryj i odstaw na 1 godz., aż podwoi objętość.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką do grubości 3 cm i przy pomocy obręczy (lub szklanki) wytnij z niego krążki. Ułóż je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj szczelnie folią spożywczą, aby nie wysychały i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
  • Rozgrzej w szerokim garnku tłuszcz. Smaż pączki partiami, przykrywając pokrywką na pierwszą minutę smażenia. Gdy zrumienią się z jednej strony, przekręć je na drugą i smaż na złoto (ok. 2 min). Aby sprawdzić, czy nie są surowe w środku, wbij zdecydowanym ruchem długi drewniany patyczek, jeśli jest suchy – są gotowe. Wyciągaj je na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtaczaj dokładnie w cukrze. Po usmażeniu połowy zrób przerwę i nadziej pączki nadzieniem – łatwiej to zrobić, gdy są jeszcze ciepłe

i gotowe! Z powyższych składników powinniście otrzymać 15 pączków. Ich przygotowanie, w zależności od tego jak sprawni jesteście w kuchni, powinno zająć koło 2,5h.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić