aktualizacja 

Resztki z karpia? Wigilijna zupa rybna

4

Karp już gotowy? Nie wyrzucaj po nim głowy czy ogona. To właśnie z nich wychodzi najlepsza zupa rybna, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Resztki z karpia? Wigilijna zupa rybna
Zupa rybna (Pixabay)

Karp gotowy do podania? Nie wyrzucaj resztek! Głowa, ogon, kręgosłup stanowią doskonałą podstawę do rybnego bulionu. Zupa rybna to jedno z wigilijnych dań, które warto przygotować. Pozytywnie wpłynie na trawienie po świątecznej uczcie.

Zupa rybna z karpia. Składniki:

  • głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp
  • bulion warzywny
  • marchew
  • seler
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • żółtko
  • 4 łyżki masła

Zupa rybna z karpia. Wykonanie:

  • Usuń z głowy karpia oczy i skrzela
  • Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka, zalej 2 litrami bulionu
  • Gotuj ok. 50 minut na małym ogniu
  • Po tym czasie wyjmij głowę i obierz z niej kawałki mięsa, mięso oddziel od zupy
  • Marchew i seler zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle, dodaj mąkę, wymieszaj
  • Do warzyw dodaj śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, wymieszaj
  • Warzywa i mięso z ryby dodaj do wywaru
Zobacz także: Wigilijne specjały Polski. Gospodyni domowa zdradza sekrety
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić