Resztki z karpia? Wigilijna zupa rybna
Karp już gotowy? Nie wyrzucaj po nim głowy czy ogona. To właśnie z nich wychodzi najlepsza zupa rybna, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karp gotowy do podania? Nie wyrzucaj resztek! Głowa, ogon, kręgosłup stanowią doskonałą podstawę do rybnego bulionu. Zupa rybna to jedno z wigilijnych dań, które warto przygotować. Pozytywnie wpłynie na trawienie po świątecznej uczcie.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Zupa rybna z karpia. Składniki:
- głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp
- bulion warzywny
- marchew
- seler
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- żółtko
- 4 łyżki masła
Zupa rybna z karpia. Wykonanie:
- Usuń z głowy karpia oczy i skrzela
- Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka, zalej 2 litrami bulionu
- Gotuj ok. 50 minut na małym ogniu
- Po tym czasie wyjmij głowę i obierz z niej kawałki mięsa, mięso oddziel od zupy
- Marchew i seler zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle, dodaj mąkę, wymieszaj
- Do warzyw dodaj śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, wymieszaj
- Warzywa i mięso z ryby dodaj do wywaru
Źródło artykułu: o2pl