Ekspresowy piernik Anny Starmach. Rewelacja na świątecznym stole

12

Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie dojrzewającego, tradycyjnego piernika to przepis Ani Starmach jest dla ciebie. To świąteczne ciasto możesz upiec nawet dzień przed Bożym Narodzeniem.

Ekspresowy piernik Anny Starmach. Rewelacja na świątecznym stole
Piernik świąteczny.

Ten ekspresowy piernik jest bardzo miękki i puszysty. Wykonuje się go szybko i można upiec go nawet dzień przed świętami. W przepisie użyte są powidła śliwkowe, ale możesz przełożyć go dowolnym kremem lub nie przekładać wcale.

Piernik Anny Starmach. Potrzebne składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g kakao
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 50 ml mleka, 50 ml masła, 100 g gorzkiej czekolady i powidła śliwkowe

Piernik Anny Starmach. Sposób przygotowania:

  • śliwki pokrój w cienkie paseczki
  • orzechy posiekaj, dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i dodaj do śliwek
  • w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika
  • w oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym
  • do masła dodawaj pojedynczo żółtka
  • dodawaj stopniowo dodawaj mąkę, miód i posiekane bakalie
  • w osobnej misce ubij białka i ostrożnie wymieszaj z masą piernikową
  • ciasto przełóż do foremki i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 min lub do "suchego patyczka
  • Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję
  • ostudzony piernik przełóż powidłami i udekoruj polewą czekoladową


Gotowe! Jeśli chcesz, do powideł możesz dodać goździki lub skórkę z pomarańczy, aby były bardziej aromatyczne na Boże Narodzenie.

Zobacz także: Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić