Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Ekspresowy piernik Anny Starmach. Rewelacja na świątecznym stole

12
Podziel się:

Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie dojrzewającego, tradycyjnego piernika to przepis Ani Starmach jest dla ciebie. To świąteczne ciasto możesz upiec nawet dzień przed Bożym Narodzeniem.

Ekspresowy piernik Anny Starmach. Rewelacja na świątecznym stole
Piernik świąteczny.

Ten ekspresowy piernik jest bardzo miękki i puszysty. Wykonuje się go szybko i można upiec go nawet dzień przed świętami. W przepisie użyte są powidła śliwkowe, ale możesz przełożyć go dowolnym kremem lub nie przekładać wcale.

Piernik Anny Starmach. Potrzebne składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g kakao
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 50 ml mleka, 50 ml masła, 100 g gorzkiej czekolady i powidła śliwkowe

Piernik Anny Starmach. Sposób przygotowania:

  • śliwki pokrój w cienkie paseczki
  • orzechy posiekaj, dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i dodaj do śliwek
  • w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika
  • w oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym
  • do masła dodawaj pojedynczo żółtka
  • dodawaj stopniowo dodawaj mąkę, miód i posiekane bakalie
  • w osobnej misce ubij białka i ostrożnie wymieszaj z masą piernikową
  • ciasto przełóż do foremki i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 min lub do "suchego patyczka
  • Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję
  • ostudzony piernik przełóż powidłami i udekoruj polewą czekoladową


Gotowe! Jeśli chcesz, do powideł możesz dodać goździki lub skórkę z pomarańczy, aby były bardziej aromatyczne na Boże Narodzenie.

Zobacz także: Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
Wieka
5 miesięcy temu
Piernik dobry, ale o rewelacji bym nie mówiła, mi nie wyszedł zakalec, dobrze wypiekłam.Nie jest też taki szybki do zrobienia. Mam uwagi do przepisu, cukru trzcinowego nijak nie da się utrzeć, proponuję najpierw zemleć w młynku. Bardzo ciężko się wyrabia, dlatego naprzemiennie trzeba dodawać mąkę z pianą.
Bruno
5 miesięcy temu
Wiele osob mnie uprzedzilo piszac ze to zakalec, zgadzam sie jak najbardziej iej,,, slepy by go zauważył,, ha ha
Bruno
5 miesięcy temu
Wiele osob mnie uprzedzilo piszac ze to zakalec, zgadzam sie jak najbardziej iej,,, slepy by go zauważył,, ha ha
Anna
6 miesięcy temu
piernik zakalec tak powinien się nazywać
Gosc
6 miesięcy temu
Nie hejtuję, a jednak moje komentarze znikają
Dusia
6 miesięcy temu
Zakalec jak nic:(
Olo
6 miesięcy temu
To ma być na święta ciasto.przeciez to jakiś zakalec czy ona się chce pochwalić
Jolka
6 miesięcy temu
Ania Arabom dobrze piekła
Noo
6 miesięcy temu
Eeej a gdzie mój komentarz?!
Kasia
6 miesięcy temu
To zakalec a nie piernik haha masakra ot autorytet
He he he he h...
6 miesięcy temu
Ekspresowo można zrobić tylko w gacie
Zabcia
6 miesięcy temu
Gość 100 zakalec nie zyej ziemi czym się chwalić masakra.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić