Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Jeden składnik odmieni karpia. Mistrzowski trik od Wojciecha Amaro

57
Podziel się:

Wojciech Modest Amaro był pierwszym polskim restauratorem, który zdobył gwiazdkę Michelin. Założyciel Atelier Amaro prostymi sposobami potrafi odmienić smak każdej potrawy. Zbliżają się święta, więc aż się prosi, by wypróbować karpia w galarecie. Przy okazji można skorzystać z niezwykłego triku, jakim restaurator podzielił się z RMF FM.

Jeden składnik odmieni karpia. Mistrzowski trik od Wojciecha Amaro
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Mistrz Wojciech Modest Amaro to jednak ma sposób na wszystko. Nawet na nielubianego przez siebie karpia. "Zalecam eksperyment: jeśli ktoś chce robić karpia w galarecie, niech moczy rodzynki - przez kilka godzin - w soku z ogórków. To prosty zabieg, ale warty spróbowania w domu. Ta świeżość ogórka w połączeniu z rybą wyniesie to danie na zupełnie inne wyżyny" - mówił dziennikarzom RMF.

Jeśli na twoim wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia w galarecie, sprawdź sekretny trik mistrza. Taki prosty, a odmieni całą potrawę!

Co należy zrobić? Wystarczy przygotować karpia w galarecie. A oprócz tego... namoczyć rodzynki w soku z ogórków - tak jak radzi restaurator. Oto przykładowy przepis na karpia w galarecie z wykorzystaniem tego niezwykłego patentu.

Karp w galarecie. Składniki:

  • 1 karp około 1,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałeczek selera
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • sól i zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Karp w galarecie. Wykonanie:

  • Karpia sprawić, tułów oskrobać z łusek, odciąć łeb, usunąć wnętrzności, płetwy i ogon zostawić. Oczyszczoną rybę dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, osuszyć i pokroić w poprzek na około 4 cm dzwonka, lekko posolić.
  • Do płaskiego rondla włożyć oskrobaną, umytą marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, liście laurowe, ziele, po szczypcie soli i pieprzu. Zalać 2 litrami wody i zagotować. Gotować około 20 minut.
  • Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjąć ją delikatnie łyżką cedzakową i po lekkim ostudzeniu usunąć ości. Wywar odcedzić na gęstym sicie (najlepiej dodatkowo wyłożonym gazą) i odparować do 1 litra. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Żelatynę namoczyć w kubeczku w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a po jej rozpuszczeniu dodać do ciepłego wywaru, wymieszać. Dodać sok z cytryny (około 2 łyżeczki lub do smaku), wystudzić.
  • Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wywaru ułożyć karpia nadając mu odpowiedni kształt ryby.
  • Następnie wylać kolejną porcję wywaru (około 1/3), schłodzić do zastygnięcia. Ozdobić groszkiem, rodzynkami i pokrojoną na plasterki marchewką oraz natką pietruszki.
  • Delikatnie pokryć resztą wywaru i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Nasza propozycja: Jeśli chcesz wykorzystać trik mistrza, możesz po rozpuszczeniu żelatyny i dodaniu soku z cytryny dodać również namoczonych w soku z ogórków rodzynek. Tak przygotowany wywar zupełnie zmieni smak galarety i doda karpiowi tego, czego mu, zdaniem niektórych osób, brakuje. Wystarczy dosłownie garść rodzynek namoczona w ok. 0,5 l soku z ogórków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(57)
Mikołaj
5 miesięcy temu
Całe szczęście, że ta "tradycyjna" ryba od lat powojennych zagościła na naszych stołach. Jest tak tradycyjna, że pewnie w Betlejem też ją jedzono, podobnie jak barszcz z uszkami. Na marginesie karp nie jest wcale smaczna rybą. Jest ogrom smaczniejszych ryb a karpia wrzucono na stół bo był łatwy w hodowli na masową skalę. Ot to wasza idiotyczna tradycja.
gekame
5 miesięcy temu
Tylko z jakich ogórków ma być ten sok, kiszonych, czy świeżych?
Jaromir
5 miesięcy temu
Panie Basiura! Zmiana nazwiska nie czyni kucharzem. Popracuj pan pod kierunkiem choćby szefa jakiejś sali weselnej to po paru latach może coś osiągniesz. Mówię o umiejętnościach a nie gwiazdkach i innych bzdurach
ABCD
6 miesięcy temu
Pan Amaro nie ma pojęcia jak się robi karpia w galarecie. Po 20 minutowym gotowaniu karpia zrobi się z niego "wata".Karpia od zagotowania gotuje się 5 do 7 minut. A potem słyszę, że ludzie ryb nie lubią.😀🐟
Ryszard Dąb-R...
6 miesięcy temu
Szanujący się kucharz nie użyje do tego dania żelatyny.
Ikona
6 miesięcy temu
A sok z ogórków to gdzie ? Zginął na etapie składników
WojownicyKarp...
6 miesięcy temu
Wojownik Maryi i jego karp.
KarpBasiura
6 miesięcy temu
Zagorzały katolik po trzech ślubach niejaki Basiura wymyślił przepis ale chyba na wymioty . A galaretę to chyba sobie wytrzepie skoro nie używa żelatyny .
Wojtek
6 miesięcy temu
Nie łapię fenomenu karpia ryby ktora grzebie w najgorszych śmieciach i brudach w mule. Taka nasza polska toksyczna panga. Jest wiele gatunków z-jadalnych ryb, czemu miałbym jeść to coś?
Żenada
6 miesięcy temu
Oto kolejny zagorzały katolik , który ma trzecią żonę ale zapewne zawsze siedzi w pierwszej ławce kościelnej i przyjmuje komunię . Basiura starczy już tej kompromitacji .
mama
6 miesięcy temu
Dlaczego nie promujecie polskich kucharzy....???
Ehe
6 miesięcy temu
Skoro Basiura tak twierdzi?
żaden
6 miesięcy temu
szanujący się pitraśnik z Koziej Wólki nie używa żelatyny do galarety, obojętnie z czego, chyba że jakiś krejzol wege
DNO
6 miesięcy temu
Cenzura nawet tu. Posty znikają.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić