aktualizacja 

Róże z faworków. Hit na karnawałowy bal

0

Róże z faworków to tegoroczny hit karnawału. Eleganckie kwiatki prezentują się o wiele ładniej od tradycyjnego "chrustu", a do tego można podawać je z ulubioną konfiturą bądź powidłami. Ta słodka przekąska podbije stoły w Tłusty Czwartek.

Róże z faworków. Hit na karnawałowy bal
Faworki w kształcie róż to hit tegorocznego karnawału (Adobe Stock)

Faworki to deser, który kojarzy nam się z kolejną wyjątkową datą w roku. Podawana tradycyjnie w okresie karnawału, swoje apogeum - podobnie jak pączki - mają w Tłusty Czwartek. By jednak nieco urozmaicić tradycję, warto sięgnąć po załączony poniżej przepis. Chrust w formie efektownych róż z owocowym kleksem ożywi nasz stół podczas ostatkowych zabaw.

Róże z chrustu. Potrzebne składniki

  • Szklanki maki pszennej
  • 4 żółtka
  • Łyżka spirytusu (lub ocet 6%
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ulubiony dżem lub konfitura

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Jak przyrządzić faworki, które nie są bombą kaloryczną?

Róże z chrustu. Sposób przygotowania

  • Przygotuj cztery foremki różnej wielkości (może być cokolwiek, co posłuży do wycięcia z ciasta kółek w różnych rozmiarach, od najmniejszego do największego).
  • Przesiej mąkę z cukrem i solą do miski. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę, wyrób na gładko ciasto. Gdy będzie jednolite, przełóż je na stolnicę lub blat i przez kwadrans spulchniaj je, uderzając w kulę ciasta wałkiem. To metoda, która odpowiednio "napowietrza" ciasto i sprawia, że po usmażeniu będzie o wiele bardziej kruche.
  • Rozwałkuj ciasto na cienko i wycinaj krążki różnej wielkości, podobnie jak w przypadku pierogów.
  • Krążki nacinaj, by powstały "płatki". Nakładaj warstwami po cztery - jeden na drugim - od największego do najmniejszego. Następnie ściśnij na środku, by płaty ciasta połączyły się ze sobą.
  • Tak przygotowane "róże" smaż z obu stron na mocno rozgrzanym, głębokim oleju, aż osiągną złoty kolor.
  • Gotowe odsącz z tłuszczu, przyozdób kleksem konfitur i posyp cukrem pudrem.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić