Schabowe Magdy Gessler. Te dwa składniki zmieniają wszystko

68

Tradycyjny schabowy, to niezmiennie ulubione danie na naszych polskich stołach. I choć każdy tęskni za smakiem "jak u mamy", idealną kruchość mięsa i soczystość można osiągnąć dzięki dwóm prostym składnikom. Ich sekret w swoim przepisie ujawnia Magda Gessler.

Schabowe Magdy Gessler. Te dwa składniki zmieniają wszystko
Ten trik sprawia, że kotlet schabowy smakuje inaczej (wikimedia commons, wikimedia commons)

Królowej "Kuchennych Rewolucji" nie trzeba nikomu przedstawiać. Od lat nieschodząca z ekranu seria, wciąż cieszy się zainteresowaniem wśród widzów stacji TVN. I choć nie wszystkie lokale, które poddały się rewolucjom Magdy Gessler przetrwały próbę czasu, kilka kuchennych trików, przemyconych w odcinkach przez pierwszą damę rodzimej gastronomii, na stałe wpisało się w tradycyjną polską kuchnię.

Jednym z nich jest sposób na przyrządzenie kotletów schabowych. Słynna restauratorka kilkukrotnie chwaliła się swoim patentem na idealnie soczyste i kruche kotlety. Aby mięso utrzymało się w idealnej formie wystarczy prosty trik zastosowany dzień przed przyrządzeniem kotletów.

Schabowe Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
  • pól kilograma schabu
  • dwie szklanki mleka
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • smalec
  • jajko
  • mąka pszenna

Schabowe Magdy Gessler. Sposób przyrządzania:

  • Schab pokroić w solidne plastry, delikatnie rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek z obu stron solidnie natrzeć solą i pieprzem. Przyda się także rozmaryn, by nadać mięsu ziołowej woni kojarzącej się z klasyką staropolskiej kuchni
  • Plaster mięsa ułożyć w głębokim talerzu. Cebulę skroić w sporych rozmiarów pióra, układać na mięsie. Przekładać kolejno kotlety z cebulą na przemiennie. Całość zalać mlekiem i pozostawić na noc lub przynajmniej kilka godzin.
  • Tak zmacerowane mięso obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.

Następnie usmażyć na złoty kolor w rozpuszczonym na patelni smalcu

Zobacz także: Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Tak przygotowane kotlety podawać tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub zasmażaną na ciepło kapustą.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić