Schabowe Magdy Gessler. Te dwa składniki zmieniają wszystko

Tradycyjny schabowy, to niezmiennie ulubione danie na naszych polskich stołach. I choć każdy tęskni za smakiem "jak u mamy", idealną kruchość mięsa i soczystość można osiągnąć dzięki dwóm prostym składnikom. Ich sekret w swoim przepisie ujawnia Magda Gessler.

Ten trik sprawia, że kotlet schabowy smakuje inaczejTen trik sprawia, że kotlet schabowy smakuje inaczej
Źródło zdjęć: © wikimedia commons | wikimedia commons

Królowej "Kuchennych Rewolucji" nie trzeba nikomu przedstawiać. Od lat nieschodząca z ekranu seria, wciąż cieszy się zainteresowaniem wśród widzów stacji TVN. I choć nie wszystkie lokale, które poddały się rewolucjom Magdy Gessler przetrwały próbę czasu, kilka kuchennych trików, przemyconych w odcinkach przez pierwszą damę rodzimej gastronomii, na stałe wpisało się w tradycyjną polską kuchnię.

Jednym z nich jest sposób na przyrządzenie kotletów schabowych. Słynna restauratorka kilkukrotnie chwaliła się swoim patentem na idealnie soczyste i kruche kotlety. Aby mięso utrzymało się w idealnej formie wystarczy prosty trik zastosowany dzień przed przyrządzeniem kotletów.

Schabowe Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
  • pól kilograma schabu
  • dwie szklanki mleka
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • smalec
  • jajko
  • mąka pszenna

Schabowe Magdy Gessler. Sposób przyrządzania:

  • Schab pokroić w solidne plastry, delikatnie rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek z obu stron solidnie natrzeć solą i pieprzem. Przyda się także rozmaryn, by nadać mięsu ziołowej woni kojarzącej się z klasyką staropolskiej kuchni
  • Plaster mięsa ułożyć w głębokim talerzu. Cebulę skroić w sporych rozmiarów pióra, układać na mięsie. Przekładać kolejno kotlety z cebulą na przemiennie. Całość zalać mlekiem i pozostawić na noc lub przynajmniej kilka godzin.
  • Tak zmacerowane mięso obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.

Następnie usmażyć na złoty kolor w rozpuszczonym na patelni smalcu

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Tak przygotowane kotlety podawać tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub zasmażaną na ciepło kapustą.

Wybrane dla Ciebie
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż