Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Moda na pieczenie chleba we własnym domu wraca do łask nie tylko ze względu na zdrowie, ale i rosnące ceny energii. Zamiast łapać się za głowę przy kasie w piekarni, lepiej zakasać rękawy i zabrać się samemu do pieczenia. Szczególnie, że chleb w słoiku pozostaje świeży na długie miesiące.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | BBI
Rosnąca inflacja i ceny energii skłaniają nas do szukania oszczędności podczas codziennych zakupów. Chleb pieczony w słoiku, jest tańszy od kupnego i można przechowywać go nawet przez rok.
Czytaj także: Idealne ciasto na pierogi. Według przepisu z 1920 roku
Przepis na chleb w słoiku. Potrzebne składniki:
- szklanka ciepłej wody
- suche drożdże
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- dwie szklanki mąki pszennej
- dwie łyżki oleju
- ziarna czarnuszki/ słonecznika (opcjonalnie)
Przepis na chleb w słoiku. Sposób przygotowania:
- Ciepłą wodę przelej do miski, dodaj drożdże i cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw miksturę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około kwadrans.
- Mąkę połącz z solą i przesiewaj partiami przez sito do miski z drożdżami mieszając w trakcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Pod koniec dodaj olej i wyrób ciasto ręcznie. Następnie podziel je na cztery równe kulki.
- Wyparz słoiki o pojemności około litra i dokładnie osusz. Następnie włóż do każdego chlebowe kule, tak by nie zajęły więcej niż 1/3 objętości słoika i zostaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
- Nadmiar ciasta zetnij nożem, słoiki zakręć i pasteryzuj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po 45 minutach chleby będą gotowe
Źródło artykułu: o2pl