aktualizacja 

Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące

10

Moda na pieczenie chleba we własnym domu wraca do łask nie tylko ze względu na zdrowie, ale i rosnące ceny energii. Zamiast łapać się za głowę przy kasie w piekarni, lepiej zakasać rękawy i zabrać się samemu do pieczenia. Szczególnie, że chleb w słoiku pozostaje świeży na długie miesiące.

Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Chleb zapieczony w słoiku przetrwa świeży przez wiele miesięcy (Licencjodawca, BBI)

Rosnąca inflacja i ceny energii skłaniają nas do szukania oszczędności podczas codziennych zakupów. Chleb pieczony w słoiku, jest tańszy od kupnego i można przechowywać go nawet przez rok.

Przepis na chleb w słoiku. Potrzebne składniki:

  • szklanka ciepłej wody
  • suche drożdże
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • dwie łyżki oleju
  • ziarna czarnuszki/ słonecznika (opcjonalnie)

Przepis na chleb w słoiku. Sposób przygotowania:

  • Ciepłą wodę przelej do miski, dodaj drożdże i cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw miksturę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około kwadrans.
  • Mąkę połącz z solą i przesiewaj partiami przez sito do miski z drożdżami mieszając w trakcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  • Pod koniec dodaj olej i wyrób ciasto ręcznie. Następnie podziel je na cztery równe kulki.
  • Wyparz słoiki o pojemności około litra i dokładnie osusz. Następnie włóż do każdego chlebowe kule, tak by nie zajęły więcej niż 1/3 objętości słoika i zostaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  • Nadmiar ciasta zetnij nożem, słoiki zakręć i pasteryzuj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po 45 minutach chleby będą gotowe
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić