Zupa czy gołąbki? Dzięki temu przepisowi już nie musisz wybierać!

0

Jesienią i w zimie każdy z nas chętniej sięga po ciepłe potrawy. Zupy czy dania jednogarnkowe cieszą się w tym czasie ogromną popularnością. Nie brakuje też osób, które uwielbiają gołąbki. Tradycyjnie w kapuście, lub tzw. bez zawijania. A co, gdyby z gołąbków zrobić...zupę?

Zupa czy gołąbki? Dzięki temu przepisowi już nie musisz wybierać!
Już nie musimy wybierać między zupą a gołąbkami! (Unsplash, Karolina Kołodziejczak)

Zarówno gołąbki, jak i zupa gołąbkowa, nie obejdą się bez mięsa mielonego i włoskiej kapusty. Niezadowoleni będą ci, którzy zamiast sosu pomidorowego, wolą sos grzybowy. Przepis na zupę to wariant, w którym wykorzystujemy pomidory.

Zupa gołąbkowa - składniki (dla 4 osób):

  • 300 g mielonego mięsa (może być wieprzowo - wołowe)
  • 40 g ryżu
  • 1 por
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 marchewka, pokrojona na kawałki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 posiekanej kapusty włoskiej
  • 2 litry bulionu
  • 1 puszka pomidorów, rozdrobnionych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Do podania: natka pietruszki, chleb lub bułka

Zupa gołąbkowa - sposób przyrządzenia

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać mielone mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać posiekanego pora i cebulę oraz masło i smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
  • Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę, sól, pieprz i resztę przypraw, wymieszać, smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować.
  • Dodać kapustę oraz suchy ryż. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut, do miękkości ryżu.
  • Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, na koniec dodać koperek.

i gotowe! Zupę można podawać z wybranym pieczywem i/lub posypać pietruszką.

To pomysł na szybki i sycący obiad. Ze względu na to, że do jego wykonania nie potrzebujemy makaronów, można go zaliczyć do diety bezglutenowej.

Zobacz także: Obłędna zupa gyros. Treściwa i bardzo rozgrzewająca
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić