aktualizacja 

Smaczne i proste do zrobienia. Anielskie oczy są idealne na świąteczny stół!

13

Pierniczki mogą niebawem stracić pozycję lidera na świątecznym stole. Te kruche ciasteczka są przepyszne, a do tego przyrządzisz je raz-dwa. Dzięki dodaniu do nich domowych przetworów będą miały niepowtarzalny smak.

Smaczne i proste do zrobienia. Anielskie oczy są idealne na świąteczny stół!
Anielskie oczy są bardzo proste do przyrządzenia (Pixabay)

Anielskie oczy są jednymi z najprostszych przepisów na świąteczne ciasteczka. Idealnie nadają się do kawy czy herbaty. Dodatek konfitury lub dżemu dodaje im uroku. A dzięki bardzo łatwej recepturze w ich przyrządzaniu mogą pomagać Ci dzieci - to idealna zabawa dla całej rodziny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Anielskie oczy - składniki:

  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • pół opakowania cukru waniliowego,
  • jajko,
  • 200 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • dżem truskawkowy (lub inny domowy dżem),
  • konfitura śliwkowa,
  • starta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy,
  • cukier puder do posypania.

Anielskie oczy - sposób przyrządzenia:

  • Masło dokładnie utrzyj z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Masa powinna być jednolita i delikatna.
  • Następnie dodaj jajko, skórkę z pomarańczy bądź cytryny i ponownie utrzyj masę.
  • Kolejnym krokiem jest przesianie do całości mąki pszennej i ziemniaczanej. Rób to stopniowo cały czas mieszając. Następnie zagnieć ciasto za pomocą rąk.
  • Z przygotowanego ciasta uformuj mniejsze kawałki o wielkości orzecha włoskiego w kształcie kulek.
  • Wszystkie mniejsze kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz i zrób mały otwór, w którym umieścisz dżem lub konfiturę.
  • Ciasto umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku (tryb góra-dół) i piecz przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź ciastka, a następnie posyp cukrem pudrem.

I gotowe! Anielskie oczy można zjeść od razu po przyrządzeniu. Na później - najlepiej, jeśli przechowacie je w szczelnie zamkniętym słoiku, bądź puszce.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić