Kapsalon - przepis na kultowy holenderski fast food
Kapsalon to holenderskie danie, będące wizytówką tego kraju na całym świecie. Przez Holendrów uważane jest za fast food, gdyż można je spotkać na każdym rogu. W polskich restauracjach ciężko znaleźć tę pyszną potrawę, ale z łatwością można przygotować ją w domu.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Kapsalon zachwyci miłośników dań fast foodu, ale na szczęście - jest od nich znacznie zdrowsze, zwłaszcza w wersji domowej.
To nieco inna postać popularnego u nas kebaba, na którą składa się mięso typu gyros, frytki i świeże warzywa. Wszystko zapiekane jest pod pierzynką z sera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kebab. Lepszy niż zamawiany
Przepis na kapsalon - holenderski kebab. Potrzebne składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2-3 duże ziemniaki lub gotowe frytki mrożone
- Pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 ogórki kiszone - opcjonalnie
- 1 duży pomidor lub kilka koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 100 g tartego żółtego sera
- Olej do smażenia
- Płaska łyżka przyprawy do kebaba/shoarmy
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryna
- Posiekana natka pietruszki lub koperek
- Odrobina soli i cukru
Przepis na kapsalon - holenderski kebab. Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na frytki, nasmaruj olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż będą zarumienione (mrożone upiecz wg instrukcji na opakowaniu)
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą do kebaba i odrobiną oleju. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż mięso będzie złociste
- Cebulę pokrój w piórka, ogórki i pomidora w półplasterki, a kapustę posiekaj
- W miseczce wymieszaj ze sobą składniki na sos
- W foremkach aluminiowych, metalowych czy też szklanych ułóż warstwowo frytki, kurczaka i ser, zapiecz przez kilka minut w piekarniku, żeby ser się rozpuścił
- Na wierzchu umieść warzywa i polej wszystko sosem. Smacznego!