aktualizacja 

Kapsalon - przepis na kultowy holenderski fast food

3

Kapsalon to holenderskie danie, będące wizytówką tego kraju na całym świecie. Przez Holendrów uważane jest za fast food, gdyż można je spotkać na każdym rogu. W polskich restauracjach ciężko znaleźć tę pyszną potrawę, ale z łatwością można przygotować ją w domu.

Kapsalon - przepis na kultowy holenderski fast food
Przepis na kapsalon (Wikimedia Commons)

Kapsalon zachwyci miłośników dań fast foodu, ale na szczęście - jest od nich znacznie zdrowsze, zwłaszcza w wersji domowej.

To nieco inna postać popularnego u nas kebaba, na którą składa się mięso typu gyros, frytki i świeże warzywa. Wszystko zapiekane jest pod pierzynką z sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy kebab. Lepszy niż zamawiany

Przepis na kapsalon - holenderski kebab. Potrzebne składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 duże ziemniaki lub gotowe frytki mrożone
  • Pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 ogórki kiszone - opcjonalnie
  • 1 duży pomidor lub kilka koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g tartego żółtego sera
  • Olej do smażenia
  • Płaska łyżka przyprawy do kebaba/shoarmy
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryna
  • Posiekana natka pietruszki lub koperek
  • Odrobina soli i cukru

Przepis na kapsalon - holenderski kebab. Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na frytki, nasmaruj olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż będą zarumienione (mrożone upiecz wg instrukcji na opakowaniu)
  • Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą do kebaba i odrobiną oleju. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż mięso będzie złociste
  • Cebulę pokrój w piórka, ogórki i pomidora w półplasterki, a kapustę posiekaj
  • W miseczce wymieszaj ze sobą składniki na sos
  • W foremkach aluminiowych, metalowych czy też szklanych ułóż warstwowo frytki, kurczaka i ser, zapiecz przez kilka minut w piekarniku, żeby ser się rozpuścił
  • Na wierzchu umieść warzywa i polej wszystko sosem. Smacznego!
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić